China test raket die volgend jaar verkenner naar Mars moet sturen

REUTERS
China heeft vrijdag een satelliet in een baan rond de aarde gebracht. De aandacht ging echter vooral naar de raket waar de communicatiesonde in zat. Die Lange Mars 5 moet volgend jaar namelijk een verkenner naar Mars lanceren, een ambitieus project.

De lancering van vrijdag gebeurde vanaf het lanceercomplex Wenchang op het zuidelijke eiland Hainan. Volgens de autoriteiten was ze “een compleet succes”. De vorige lancering van een Lange Mars 5, in juli 2017, mislukte nog. Daardoor werd de reis naar Mars uitgesteld, van dit jaar naar komende zomer. Een nieuwe tegenslag zou nog meer vertraging hebben veroorzaakt.

Bodem

De Marsverkenner van volgend jaar heet Huoxing-1. Hij moet onder meer zoeken naar moleculen in de bodem van Mars om te kijken of er sporen van leven zijn. 


De Lange Mars 5 moet eind volgend jaar ook een missie naar de maan lanceren. Die robot, Chang'e 5, moet bodem en stenen van de maan ophalen en terugbrengen naar de aarde.

AFP
AFP1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Norbert Bauwens

    De Chinezen zijn stilaan de rest van de wereld aan het voorbijsteken...…...