China stuurt jong bloed naar regio's, onder wie 32 nieuwe burgemeesters

Archiefbeeld
AP Archiefbeeld
In China is een ongekende wisseling van de wacht binnen de regionale overheden aan de gang. Sinds 21 december zijn zeker 32 nieuwe burgemeesters aangesteld.

Het opvallende van de positiewisselingen is dat veel van de burgemeesters naar nieuwe regio's zijn gestuurd. Volgens Suisheng Zhao, van het centrum voor Chinees-Amerikaanse samenwerking van de Universiteit van Denver, worden deze bestuurders klaargestoomd om op den duur de controle binnen de Communistische Partij over te nemen.

“We hebben nog nooit zoveel verschuivingen gezien op dit bestuursniveau”, aldus Zhao. “Talent klaarstomen is de belangrijkste doelstelling binnen de modernisering van de overheid door president Xi Jinping.”

Xi wil dat de opleidingen van bestuurders worden verbeterd. Een onderdeel daarvan is het uitwisselen van lokale bestuurders in regio's door het hele land. De president klaagt al geruime tijd over het gebrek aan ambitie bij lokale overheidsmedewerkers die soms decennia lang in dezelfde provincie werkzaam zijn.

Einde aan bureaucratie

De verschuivingen moeten er ook voor zorgen dat wetten uitgevaardigd door de centrale overheid in Peking ook echt de regio bereiken. “De partij wil mensen aanstellen die betrouwbaar zijn en een uitstekende staat van dienst hebben. Die worden naar andere provincies gestuurd om daar de lokale bureaucratie te beëindigen”, zegt Zhao.

Van de 32 nieuwe bestuurders zijn er 21 na 1970 geboren. Wang Liqi, uit 1977, wordt waarschijnlijk de jongste burgemeester ooit in China sinds hij eerder deze maand is voorgedragen voor die positie in de stad Jiuquan.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.