China stuurt extra troepen naar Tibet

China lijkt zijn greep op Tibet en de omliggende provincies te willen versterken. Een Duitse journalist in Lhasa zei tegen de BBC dat hij tweehonderd vrachtwagens met elk dertig militairen aan boord in de stad zag arriveren. In het westen van China telde een BBC-journalist meer dan vierhonderd militaire voertuigen die op weg waren naar Tibet.

Arrestaties
De Chinese autoriteiten hebben donderdag naar eigen zeggen 24 mensen gearresteerd die afgelopen week betrokken waren bij rellen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa.

Streng straffen
Volgens een openbaar aanklager van Lhasa zijn de verdachten aangeklaagd voor het "in gevaar brengen van de nationale veiligheid, slaan, plunderen, brandstichting en andere ernstige misdrijven", berichtte de Tibetaanse nieuwsdienst. "Ze moeten streng gestraft worden om de letter van de wet te beschermen", aldus de plaatsvervangende hoofdaanklager van Lhasa, Xie Yanjun. Hij beschuldigde de "kliek rond de dalai lama" achter de protesten te zitten.

Vrijwillig
Verder meldden de Chinese staatsmedia dat zich inmiddels 170 betogers vrijwillig zouden hebben overgegeven aan de politie in Lhasa. De autoriteiten dreigen met harde straffen tegen demonstranten die zich niet vrijwillig melden bij de politie. Mensenrechtengroepen verklaarden berichten te hebben ontvangen van honderden arrestaties. (anp/mvl)

UNKNOWN