China stopt militaire besprekingen met Verenigde Staten

De Verenigde Staten vinden het niet oké dat China onder meer SU-35-straaljagers kocht van een Russische wapenexporteur.
EPA De Verenigde Staten vinden het niet oké dat China onder meer SU-35-straaljagers kocht van een Russische wapenexporteur.
China stelt gepland militair overleg met de Verenigde Staten uit en roept de Amerikaanse ambassadeur in Peking op het matje. Aanleiding zijn de sancties die Washington vorige week oplegde aan het Chinese leger.

Het uitgestelde overleg had normaal gezien volgende week moeten plaatsvinden. Het Chinese ministerie van Defensie zei in een verklaring dat ook een bezoek van marinechef Shen Jinlong aan de VS voortijdig wordt beëindigd en sluit niet uit dat er nog meer maatregelen zullen volgen. Wat die dan zouden inhouden, wordt niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse strafmaatregelen zijn gericht tegen het Chinese militaire agentschap dat onder meer beslist over wapeninkopen. Vrijdag raakte bekend dat de Verenigde Staten het legeragentschap en haar directeur straft omdat het Russische straaljagers en raketten zou hebben aangekocht. Dat is een inbreuk op de sancties die de VS Rusland heeft opgelegd na de inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen en een signaal dat de VS niet akkoord gaan met de Russische betrokkenheid bij de conflicten in Syrië en Oekraïne.

Een hoge medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de sancties gericht zijn tegen Moskou, niet tegen Peking. "De Verenigde Staten moeten zich niet bemoeien met 'een normale samenwerking tussen soevereine landen", klonk het daar bits.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Camp

  Was onze regering maar zo slim en kochten zij ook de SU-35. Want als een F35 deze ziet aankomen keren ze gewoon terug en roepen ze de hulp in van de raptors die beter gebouwd zijn voor luchtgevechten. F-35 was nooit bedoeld om commercieel uit te brengen maar Lockheed deed dit uiteindelijk dan wel, maar waarom?

 • Serge Surmont

  Inderdaad, ve militaire aankopen verrichten bij de Russen. Hun vliegtuigen zijn vele keren beter dan de amerikaanse brol. Amerikanen vinden (vooral Trump) zichzelf de besten, maar zoals Merkel zei, als je meer wilt verkopen, maak dan je producten beter.

 • pieter De Potter

  Maar toch zou ik niet onder Russisch gezag willen leven. Dan is het gedaan met op dit forum hier commentaar te geven op politiek.

 • MICHELINE GEVERS

  Wij zouden misschien ook beter bij Poetin aankloppen i.p.v. bij Amerika, die Europa als vijand ziet.

 • André Gijbels

  De huidige regering van de US, heeft de volledige greep verloren, de sterke landen zijn nu China en Rusland