China stopt met omstreden 'heropvoeding' prostituees

De politie pakt regelmatig prostituees op, hier in een hotel in de stad Dongguan, februari 2014.
REUTERS De politie pakt regelmatig prostituees op, hier in een hotel in de stad Dongguan, februari 2014.
China haalt een streep door een omstreden 'detentie- en onderwijssysteem' voor sekswerkers en hun klanten. Die konden zonder aanklacht twee jaar worden vastgehouden. Staatsmedia berichten dat degenen die nog in speciale centra vastzitten, worden vrijgelaten.

Critici vonden dat het systeem weinig te maken had met onderwijs. "Sekswerkers worden in deze centra blootgesteld aan politiegeweld, dwangarbeid, verplichte testen op seksueel overdraagbare aandoeningen, vernederingen en fysiek geweld", zegt een directeur van Asia Catalyst, dat werkt met gemarginaliseerde groepen.

Staatspersbureau Xinhua bericht dat het systeem de afgelopen tientallen jaren een "belangrijke rol heeft gespeeld in het onderwijzen en redden van degenen die betrokken zijn bij prostitutie en prostitueebezoek". Inmiddels zou die "historische rol" echter zijn uitgespeeld.

Prostitutie blijft wel illegaal in China. Het kan worden bestraft met een celstraf van 15 dagen en een boete van maximaal 5.000 yuan (zo'n 640 euro). China stopte in 2013 ook al met een 'heropvoedingssysteem' dat het mogelijk maakte kleine criminelen zonder tussenkomst van de rechter jarenlang vast te houden.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jules Vermeers

    Het oudste beroep, maar de echte redenen zal wel zijn dat de Chinezen geld geroken hebben in dat handeltje, ze doen het zeker niet uit humanitaire redenen. Trouwens hoeveel mensen zouden daar niet in concentratiekampen zitten. Hier doen ze daar natuurlijk hun ogen voor dicht er valt geld te rapen en dat maakt alles goed, alles.

  • Filip Vanlaeken

    Maar wel nog 'heropvoeding' van 1 miljoen Oeigoren in concentratiekampen. Het is een schande dat we importeren uit dat pand, of dat er handelsmissies zijn. Geld kent geen schaamte en geeft geen normbesef. Onze leiders zijn nog erger.