China stelt dit jaar geen doelen voor groei economie

De Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang.
REUTERS De Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang.
China stelt geen doelen voor de groei van het bruto binnenlands product dit jaar vanwege de onzekerheid veroorzaakt door de coronapandemie. Dat zei premier Li Keqiang tijdens zijn openingsspeech van het Nationale Volkscongres.

"We hebben nog geen specifiek economisch doel gesteld dit jaar. Dat komt doordat ons land momenteel te maken heeft met moeilijk voorspelbare factoren en door de grote onzekerheid door de wereldwijde coronapandemie", aldus de speech van de premier. Het doel voor het begrotingstekort is "minstens 3,6 procent", zei Li. In 2019 was dit nog 2,8 procent.

De regering verwacht daarnaast dat er dit jaar 9 miljoen banen bijkomen, dat is 2 miljoen minder dan de verwachtingen van vorig jaar.

Li zei ook dat China samen met de Verenigde Staten werkt aan het implementeren van de handelsovereenkomst die eerder werd gesloten. Gesprekken met Japan en Zuid-Korea zijn nog gaande. China wil een grote rol gaan spelen in het hervormen van de Wereldhandelsorganisatie.

Duizenden ambtenaren kwamen bijeen.
EPA Duizenden ambtenaren kwamen bijeen.

Veiligheidswet voor Macau en Hongkong

Premier Lie Keqiang zei tijdens de openingstoespraak onder meer dat China wetten gaat instellen om de “nationale veiligheid in Hongkong en Macau” te waarborgen.

Hongkong en Macau hebben meer vrijheden dan de rest van China. In Hongkong is na de toespraak direct opgeroepen tot grootschalige demonstraties tegen het Chinese plan. China wil met de wet meer grip krijgen op onder meer de anti-Chinese demonstraties in Hongkong. Er moeten “beter worden gehandhaafd”. Daar wil China voor zorgen.

Li zei ook dat China Taiwanezen gaat steunen die tegen hun eigen regering zijn en willen dat Taiwan zich weer bij China voegt. Taiwan wordt door nog geen twintig landen erkend.

Chinese soldaten marcheren voor de ingang van de Verboden Stad op de openingsdag van het Nationale Volkscongres.
REUTERS Chinese soldaten marcheren voor de ingang van de Verboden Stad op de openingsdag van het Nationale Volkscongres.

Videoverbinding

De bezetting bij dit dertiende Nationale Volkscongres is flink lager dan normaal gesproken. Veel minder journalisten hebben toestemming gekregen om aanwezig te zijn. De meesten moeten het evenement via een videoverbinding volgen, ook de interviews worden zo afgenomen. Ook veel parlementairen zijn niet naar hoofdstad Peking gegaan, uit angst voor het nieuwe coronavirus.

China wil met een volle parlementszaal laten zien dat het land weer veilig is, schrijven staatsmedia. De uitbraak van het coronavirus begon in China, maar lijkt ondertussen onder controle te zijn in het land.

De officiële opening van het dertiende Nationale Volkscongres was donderdagavond lokale tijd. Het Chinese parlement komt een keer per jaar samen. De bijeenkomst stond gepland op 5 maart, maar werd noodgedwongen uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Chinese meisjes spelen met mondkapjes op in de buurt van de Verboden Stad.
REUTERS Chinese meisjes spelen met mondkapjes op in de buurt van de Verboden Stad.