China roept Trump op wetgeving over Hongkong niet te ondertekenen: “Bedoeld om chaos te zaaien”

Een gewonde demonstrant wordt door hulpverleners meegenomen naar een ambulance.
AFP Een gewonde demonstrant wordt door hulpverleners meegenomen naar een ambulance.
De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft vandaag uitgehaald naar de twee wetten die het Amerikaanse Congres heeft aangenomen en waarmee de manifestanten in Hongkong worden gesteund. Volgens de minister is het opzet van die wetten om “chaos te zaaien en zelfs Hongkong te vernietigen”.

Het Huis van Afgevaardigden keurde gisterenavond plaatselijke tijd bijna unaniem twee wetsvoorstellen goed die de dag voordien ook al groen licht kregen in de Senaat. President Donald Trump moet de wetgeving nog ondertekenen. Het Chinese ministerie roept Trump op om dat niet te doen. “We manen de VS aan de situatie te begrijpen, hun wandaden te stoppen voor het te laat is, te vermijden dat dit ontwerp een wet wordt en onmiddellijk te stoppen zich te bemoeien met de aangelegenheden van Hongkong en de interne aangelegenheden van China”, aldus nog de woordvoerder. 

Trump heeft nog niet laten weten of hij het ontwerp zal tekenen.

De 'Hong Kong Human Rights and Democracy Act' voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren "die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden" in de stad. Eerder keurde het Huis van Afgevaardigden ook al een soortgelijke wetgeving goed. 

De tweede wet verbiedt vervolgens de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong.

Nationale soevereiniteit 

De wetten moedigen “de gewelddadige misdadigers” aan, aldus Wang Yi nog. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder ook al verklaard dat Peking de stap van het Congres veroordeelt. “Niemand mag de vastberadenheid van China onderschatten om zijn nationale soevereiniteit, veiligheid en belangen op vlak van ontwikkeling te beschermen”, aldus de woordvoerder.

Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om democratische hervormingen te eisen. Beijing dreigde na de berichten over de wetsvoorstellen al met represailles tegen Washington. De Chinezen beschuldigen Washington ervan een “verborgen politieke agenda” te hebben om China en Hongkong te destabiliseren.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Huibers

  We mogen blij zijn dat de Amerikanen zich in het verleden al 2 maal gemoeid hebben met ons.

 • Erik Svensson

  Als er geen rubberkogels, traangas en waterkanonnen beschikbaar zijn, welke middelen gaan ze dan gebruiken? Tanks met raketten en scherp? Ik zou het niet ondertekenen. Het zou een averechts en ongewenst effect hebben.

 • George Baaths

  Nee mensen mishandelen en een echte dictatuur dat mag dan weer wel zeker

 • ivan de ridder

  Marc Baeyens, ze doen het dan wel bijzonder selectief. Hoe zit het met vrijheid en democratie in Turkije of Noord-Korea?

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  De VS moeten zich niet al weer inmengen in de politiek van een ander land. Als een land dat mag en moet doendan is dat het VK want het verdrag tussen deze twee landen voorziet garandeert hun voormalige kroonkolonie Hong Kong een overgangsperiode van [als ik me niet vergis] 50 jaar. En die begonnen in 1997.