China roept nepvaccins voor kinderen terug uit het buitenland

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Een groot schandaal rond vaccins die honderdduizenden kinderen in China onvoldoende bescherming zouden hebben geboden, blijkt zich nu ook naar het buitenland uit te breiden. De Chinese staatstoezichthouder is een terugroepactie in binnen- en buitenland begonnen om de namaakvaccins, die vervaardigd werden door het farmaceutisch bedrijf Changchun Changsheng Biotechnology en waarvan ook een deel aan het buitenland werd verkocht, uit de handel te halen. Dat staat vandaag in een verklaring op de website van de Nationale Gezondheidscommissie.

Volgens de onderzoekers sjoemelde Changsheng al sinds april 2014 met inspectie- en productierapporten bij het maken van vaccins. Vorige week nog bleek een vaccin tegen hondsdolheid niet te voldoen aan de standaardnormen. "Sommige loten waren gemengd met verlopen oplossingen en de houdbaarheidsdatum en lotnummer klopten niet", klinkt het in de verklaring. De commissie preciseerde niet aan welke landen de nepvaccins werden verkocht.

Changsheng zorgde vorige maand voor een golf van paniek en woede onder de bevolking nadat het bedrijf was beschuldigd van het vervalsen van data en veilgheidsprotocollen voor zijn vaccin tegen hondsdolheid. Daarbovenop bleek dat het bedrijf vorige herfst ondermaatse vaccins tegen difterie, tetanus en kinkhoest (DTP-vaccin) had verkocht, waarbij minstens 200.000 kinderen waren betrokken.

Schandalen rond de geneesmiddelen- en voedselveiligheid komen relatief vaak voor in China en zijn een politiek geladen onderwerp. Nadat de beschuldigingen bekend werden, pleitte president Xi Jinping voor een snel onderzoek en zware straffen voor de verantwoordelijken. De autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 18 medewerkers van het farmaceutische bedrijf, inclusief voorzitster Gao Junfang.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.