China roept Duitse ambassadeur op matje na ontmoeting tussen activist uit Hongkong en Duitse minister

Joshua Wong samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.
AP Joshua Wong samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.
China heeft de Duitse ambassadeur in Peking op het matje geroepen nadat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas maandag een ontmoeting had met activist Joshua Wong, het boegbeeld van het protest in Hongkong.

China liet eerder al weten "resoluut gekant" te zijn tegen het feit dat de Duitse regering "een separatist uit Hongkong heeft toegelaten tot zijn grondgebied om er anti-Chinese activiteiten te ontplooien".

De ontmoeting van minister Heiko Maas met Wong vond plaats op een evenement in Berlijn.

De Chinese ambassadeur in Berlijn, Wu Ken, liet weten dat Peking zeer ontevreden is over de ontmoeting en dat ze negatieve gevolgen zal hebben voor de bilaterale relaties tussen beide landen. 

Wong is in Duitsland om er steun te zoeken voor de zaak van de demonstranten in Hongkong die ijveren voor minder Chinese grip op het speciale gebied. Hij riep Duitse bedrijven en politici onder andere op te stoppen met het verkopen van anti-oproermateriaal, zoals waterkanonnen, aan het regime in Hongkong. Wong roept Europa ook op de handelsbesprekingen tussen de EU en China te stoppen tot China bereid is mensenrechtenwetten goed te keuren “die voldoen aan de Europese standaarden”.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  China speel meester van de wereld en hier gaan ze naar hun pijpen dansen. Goedkoop produceren nietwaar.

 • Jo Bosman

  Het is al zover gekomen dat China wil gaan bepalen wie en Duitse minister mag ontvangen. De grootheidswaanzin van de Chinezen kent geen grenzen.

 • Mark Rutter

  Op matje dan nog? Wat denken die chineezen wel?Wordt eens tijd dat alle landen diplomatiek relaties breken met China!!!

 • jos beverke

  Ja,de Chinezen houden er nu eenmaal andere begrippen over wat vrije mening en vrije pers is.Nu het is een groot land.Moest het een klein landje zijn dan had de westerse wereld al lang geen diplomatieke en economische betrekkingen meer met hen.Uit principe koop ik NOOIT producten made in China...Maar spijtig dat er weinigen zijn die dat doen.