China pikt beschuldiging valutamanipulatie niet: “Amerikanen houden geen rekening met feiten”

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (links) beschuldigde Peking officieel van valutamanipulatie.
EPA De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin (links) beschuldigde Peking officieel van valutamanipulatie.
De centrale bank van China pikt het niet dat de Amerikanen haar beschuldigen van valutamanipulatie na een waardedaling van de yuan tegenover de dollar. "De Amerikanen houden geen rekening met de feiten", luidt het in een statement. 

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin beschuldigde Peking officieel van valutamanipulatie. Volgens Mnuchin beoogt China met die devaluatie een oneerlijk concurrentievoordeel in de internationale handel. Eerder beschuldigde president Donald Trump China via Twitter ook al van "monetaire manipulatie".

De Chinese centrale bank houdt vol dat de afwaardering van de yuan door de markt werd bepaald. De bank nam dinsdag wel stappen om de eigen valuta minder ver te laten zakken. Die stap komt een dag nadat ze de yuan lieten zakken tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in tien jaar. Daardoor worden Chinese producten relatief goedkoper en de effecten van de Amerikaanse importheffingen deels teniet gedaan.

Peking reageerde zo op het Amerikaanse dreigement dat de importtarieven op nog meer Chinese goederen zullen worden verhoogd. Het is de eerste keer sinds 2010 dat de symbolische drempel van 7 yuan ten opzichte van de dollar werd bereikt. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludo Mens

  net zoals china dat geen rekening houd met de feiten in Hongkong

 • FRANK WILLEMS

  De koersen van elke wereld munt worden bepaald door de city in londen of door de centrale bank van het betrokkenen land om speculaties tegen te gaan.

 • Rik Connaerdt

  China doet wat nodig is om haar eigen economie te beschermen, de VS doen hetzelfde.

 • Toon Schouteden

  En de verhoogde invoerrechten door de USA geheven op Chinese producten zijn géén concurrentievervalsing? Wat 'n farce van die Amerikaanse ego's. Zet die clown op non-actief aub en liever nog gisteren dan vandaag.

 • Pieter Janssens

  Die chinezen zijn zo dom niet hé