China noemt beschuldigingen in kerstkaart een “farce”: geen dwangarbeid in gevangenissen

AP
De Chinese autoriteiten spreken tegen dat buitenlanders dwangarbeid moeten verrichten in een gevangenis in Shanghai. Die boodschap volgt na berichten dat een Brits meisje een noodkreet van gevangenen aantrof in een kerstkaart die was gekocht bij supermarktketen Tesco.

“Wij zijn buitenlandse gevangenen in de gevangenis Qingpu Shangai China. Gedwongen te werken tegen onze wil. Alsjeblieft, help ons en verwittig een mensenrechtenorganisatie”, zo stond in drukletters geschreven op de binnenkant van het kerstkaartje van Florence Widdicombe. Ook stond er een oproep in om contact op te nemen met oud-journalist Peter Humphrey, die enkele jaren geleden zelf vastzat in die gevangenis.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldigingen een "farce", waar Humphrey de hand in heeft. Humphrey heeft zelf nog niet gereageerd op die beschuldiging aan zijn adres.

De oud-journalist heeft tegen de BBC gezegd dat de schrijver van de noodkreet hem nog moet hebben gekend uit de periode waarin hij zelf zo'n twee jaar vastzat. Hij zou op illegale wijze privégegevens van Chinese burgers hebben bemachtigd, maar houdt zelf vol niets illegaals gedaan te hebben.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ANN LIMBOS

    Neen, China is een voorbeeld voor de mensenrechten. ( dacht het niet ).

  • Jo Bosman

    Dwangarbeid bestaat in China net zoals in Belgie dat ook bestaat. In onze gevangenissen willen ze ook zoveel mogelijk gevangenen aan t werk zetten en zijn er sancties voor diegene die dat niet willen. Bedrijven laten ook hier gevangenen werken voor een appel en een ei .

  • Polutnik Ronald

    Die Chinezen hebben dezelfde uitleg als Poetin , ze hebben nooit iets gedaan en weten van niks .