China neemt voor 3 miljard dollar aan tegenmaatregelen tegen invoer Amerikaanse producten

Een staalwerker in China. Het land overweegt om eigen maatregelen te nemen tegen het Amerikaanse voornemen om de importheffingen voor Chinees staal en aluminium te verhogen.
AFP Een staalwerker in China. Het land overweegt om eigen maatregelen te nemen tegen het Amerikaanse voornemen om de importheffingen voor Chinees staal en aluminium te verhogen.
De Chinese regering heeft vandaag een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld die mogelijk zullen worden geviseerd. Het gaat onder meer om stalen pijpen en varkensvlees. De verhoogde importtarieven kunnen de VS tot 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) kosten. 

Het gaat om tegenmaatregelen na de aankondiging van de Verenigde Staten dat ze de importheffingen op onder meer Chinees staal en aluminium zullen verhogen. 

Heffingen

De Amerikaans president Donald Trump deed gisteren zijn plan uit de doeken om de heffingen op de invoer van Chinese producten te verhogen. Volgens Trump lopen de genomen maatregelen tegen de Aziatische grootmacht, die hij beschuldigt van oneerlijke handelspraktijken en het stelen van intellectuele eigendom, op tot 60 miljard dollar (48,7 miljoen euro).

Twee weken geleden kondigde Trump al een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan. De heffingen worden vandaag van kracht en treffen vooral China, dat 's werelds grootste staalproducent is. Ook de Japanse staalindustrie wordt door de heffingen getroffen.

(lees verder onder de foto)

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde twee weken geleden een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan. De heffingen worden vrijdag van kracht en treffen vooral China, dat 's werelds grootste staalproducent is.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump kondigde twee weken geleden een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan. De heffingen worden vrijdag van kracht en treffen vooral China, dat 's werelds grootste staalproducent is.

Chinese tegenmaatregelen

China heeft nu op zijn beurt tegenmaatregelen aangekondigd. Het gaat om verhoogde importtarieven die de VS tot 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) kunnen kosten. Het land heeft een lijst van 128 Amerikaanse producten opgesteld die mogelijk zullen worden geviseerd. Het gaat onder meer om stalen pijpen, fruit, wijn en varkensvlees. 

Door de wederzijdse maatregelen wordt gevreesd voor een handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten. Peking is echter "niet bang" van een handelsoorlog. "Als een handelsoorlog zou worden gestart door de VS, zal China tot het einde vechten om zijn eigen legitieme belangen te verdedigen met alle mogelijke maatregelen."
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jurgen de noor

  40 tegenover 3 miljard is nog steeds winst voor usa

 • MICHELINE GEVERS

  Als Amerika zijn deuren sluit voor de Chinese economie zal het leven in Amerika automatisch veel duurder worden. Ze hebben dan misschien meer werk maar onbetaalbare producten, of de lonen moeten sterk stijgen en dat maakt alles nog duurder, weer loonsverhoging. Cirkel zonder einde.....

 • Jef Heffens

  Europa wordt overspoeld door minderwaardige producten en apparaten die niet voldoen aan de Europese regelgeving. Dat gaat over enkele honderden miljarden op jaarbasis en niemand in de EU durft nog het nog aan ook maar een opmerking te maken naar China.

 • Christine Laevers

  De deuren staan dan nog meer open voor de internationale maffia. Die wrijven zich in de handen.

 • Marcus Camps

  Bijzonder dom van China. Gezien de zeer ongelijke onderlinge handelsbalans zou enig bescheidenheid hun sieren. Binnenkort sluit Amerika zijn deuren helemaal voor Chinese zooi. Het zou een geweldige boost kunnen zijn voor de Amerikaanse economie. Een experiment dat ik wel eens zou willen zien.