China neemt Tibetaanse hoofdstad in wurggreep

UNKNOWN

In antwoord op de felste protesten tegen de Chinese overheersing van Tibet in bijna twintig jaar hebben Chinese troepen de hoofdstad Lhasa in een wurggreep genomen. Voor zover bekend is het momenteel rustig in Lhasa, maar de Chinese troepen hebben vrijdag zeker dertig demonstranten gedood, zei de Tibetaanse regering in ballingschap. Mogelijk zijn volgens de regering ruim honderd doden gevallen.

Betogers beschuldigd
Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat tien mensen, inclusief twee hotelmedewerkers en twee winkeleigenaars, levend verbrandden bij de rellen. Omdat journalisten Lhasa bijna nooit in mogen, was het onmogelijk om vast te stellen hoeveel doden er daadwerkelijk zijn gevallen. De autoriteiten in Tibet, die op de hand van China zijn, beschuldigden de demonstranten van moord, plundering en het in brand steken van overheidsgebouwen, scholen en ziekenhuizen.

Legermacht ontplooid
Een Nederlandse toerist, die per vliegtuig van Lhasa naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu vloog, zei tegen het persbureau AP dat hij binnen 24 uur ongeveer 140 vrachtwagens vol soldaten in de stad zag arriveren. Op elke straathoek stond een tank, zei hij, waardoor het onmogelijk was om zaterdag te demonstreren. Een andere westerse toerist zei vrijdag tegen de tv-zender BBC World dat hij had gezien dat de politie monniken aanviel en dat er zwaar bewapende soldaten het centrum in werden gereden.

Protest tegen China
Monniken trokken de afgelopen dagen vanuit kloosters rond Lhasa naar de stad om te protesteren tegen het Chinese gezag en de Olympische Spelen die China dit jaar organiseert. Ook niet-geestelijke Tibetanen sloten zich bij de monniken aan, wat leidde tot de grootste protestactie in Tibet sinds 1989. Toen werd een golf van demonstraties voor onafhankelijkheid eveneens hard neergeslagen.

Nieuwe protestmars
Tientallen Tibetaanse ballingen begonnen aan een nieuwe protestmars vanuit India naar Tibet, waar ze rond het begin van de Spelen in augustus willen aankomen. De Indiase politie arresteerde eerder meer dan honderd ballingen voor het houden van de protestmars. India wil de betrekkingen met China niet in gevaar brengen.

Boeddhisme nog aanwezig
In weerwil van 57 jaar communistisch bestuur van China en twintig jaar van aangescherpte verboden is het boeddhisme nog steeds tot in de kleinste details van het Tibetaanse leven aanwezig. Tibetanen lopen over straat met gebedskralen in de hand; pelgrims gaan, soms na maandenlange tochten, op de knieën uit eerbied voor het Potala-paleis -het voormalig verblijf van de Dalai Lama- en andere heilige plaatsen. De monniken met de karmijnrode toga's worden gezien als de hoeders van geestelijk en seculier onderwijs, en de belichaming van de Tibetaanse cultuur. (novum/vsv)

Toen China na de Culturele Revolutie de teugels liet vieren was de weg in de jaren tachtig vrij voor een boeddhistische opleving in Tibet. Monniken protesteerden het hardst tegen China, dat reageerde met de invoering van de krijgswet in 1989.

In 1994 probeerde China de boeddhistische geestelijkheid geheel ten val te brengen door het aantal monniken per klooster aan banden te leggen en reizen naar India, waar de Dalai Lama woont met een groep gezaghebbende boeddhisten, te verbieden.

Chinese tanks rollen Lhasa binnen.
UNKNOWN Chinese tanks rollen Lhasa binnen.