China maakt weg vrij voor einde van tweekindpolitiek

AFP
China lijkt een einde te willen maken aan het jarenlange beleid dat bepaalt hoeveel kinderen koppels mogen hebben. In een ontwerptekst voor een nieuwe civiele code zijn alle paragrafen over familieplanning verdwenen, bericht het Chinese staatspersagentschap Xinhua.

China, met 1,3 miljard inwoners het drukstbevolkte land ter wereld, voerde in 1979 de éénkindpolitiek in om de explosieve bevolkingsgroei te drukken. Maar omdat ook China kampt met vergrijzing, werd die politiek in 2016 al versoepeld. Sindsdien mogen Chinese koppels in stedelijk gebied twee kinderen krijgen. De Volksrepubliek zou nu stappen zetten richting volledig vrije familieplanning, meldt Xinhua.

In een ontwerptekst voor een nieuwe civiele code is alle tekst rond familieplanning verdwenen, stelt de krant vast. De wijziging wordt wel pas in maart 2020 voorgelegd aan het Nationale Volkscongres, de jaarlijkse bijeenkomst van het niet-verkozen parlement in hoofdstad Peking.

China kampt met een vergrijzende bevolking, een dalend geboortecijfer en dus almaar minder mensen op arbeidsleeftijd. Intussen werkt de overheid aan een campagne om de bevolking warm te maken voor het idee van een gezin met meer dan twee kinderen. Onder meer een postzegel met daarop een familie van twee varkens en drie kleine biggetjes, die volgend jaar gelanceerd wordt, moet daarvoor zorgen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Viviane, zoek eens op wat het mechanisme is achter het aantal kinderen in Afrika. Minder kinderen betekent een veroordeling voor de oudere mensen omdat er geen sociaal stelsel bestaat. Maak daar werk van en er komen minder kinderen.

 • Geert Heylen

  Alles om hun rekening te doen kloppen .

 • Erik De Muynck

  We zijn al met veel te veel.

 • paul van de velde

  Domste zet die gedaan wordt.

 • Karel Van Biezen

  Wereldbevolking; 1950 2.5 miljard, 2018 7.2 miljard, 2050 9.5 miljard, 2100 > 11 miljard. Dit is nu net wat we nodig hebben; m.a.w. een complete ramp in wording. Deze aantallen zijn nog nooit voorgekomen in de hele geschiedenis van onze bol en in combinatie met het huidige economische model is het de weg recht naar de afgrond. Arme kinderen die geboren worden.