China legt VS sancties op wegens steun aan protest Hongkong

De Amerikaanse president Donald Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens hun ontmoeting van afgelopen zomer.
REUTERS De Amerikaanse president Donald Trump met zijn Chinese collega Xi Jinping tijdens hun ontmoeting van afgelopen zomer.
China heeft sancties tegen de Amerikaanse marine en enkele ngo's opgelegd, zo heeft woordvoerster Hua Chunying van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt in verband met het standpunt dat Washington heeft ingenomen ten opzichte van het protest in Hongkong.

Met onmiddellijke ingang mogen Amerikaanse oorlogsbodems niet meer aanleggen in de vroegere Britse kolonie om de matrozen walverlof te kunnen geven. Bovendien sanctioneert China enkele Amerikaanse ngo's, in het bijzonder mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch, die zich hebben “misdragen” in Hongkong. Zij hebben volgens de woordvoerster betogers aangezet tot “het begaan van extreem gewelddadige misdrijven” en separatisme gepromoot.

Vorige week heeft de Amerikaanse president Donald Trump twee wetten ondertekend die steun betuigen aan de betogers voor meer democratie in Hongkong. Het communistische regime in Peking stelde meteen sancties in het vooruitzicht.

“China wil dat de VS hun vergissingen rechtzetten en stoppen met uitspraken en daden die een inmenging zijn in de binnenlandse aangelegenheden van Hongkong en China”, aldus Hua Chunying. “Naargelang de situatie zich ontwikkelt” zal Peking bijkomende stappen zetten. 

Bekijk ook: Pro-democratiekamp wint lokale verkiezingen Hongkong

Bekijk ook: Politie schiet betoger neer in Hongkong: slachtoffer kritiek

Bekijk ook: Belager bijt stuk uit oor van politicus in Hongkong
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • emir hairic

    Goed zo. En zo moeten er meer landen zijn die Amerika koekje van eigen deeg geven.