China lanceert twee navigatiesatellieten tegelijk

Een archieffoto van de ruimtehaven Xichang
REUTERS Een archieffoto van de ruimtehaven Xichang
China heeft vandaag twee kunstmanen tegelijk voor zijn satellietnavigatiesysteem Beidou gelanceerd, zo heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld.

Van op de ruimtehaven Xichang vertrok om 07.42 uur plaatselijke tijd een Lange Mars-3B draagraket. Meer dan drie uur na de start kwamen twee navigatiesatellieten los van het restant van de zware draagraket.

Na een serie tests zullen zij samenwerken met tien Beidou-3 kunstmanen die reeds rondom onze planeet draaden.

Beidou is het Chinese antwoord op het Amerikaanse gps, het Russische Glonass en het Europese Galileo. Het systeem bedient sinds het jaar 2000 China zelf en sinds 2012 het gebeid Asioa-Pacific.

Het was de 283ste missie van een telg van de raketfamilie Lange Mars, het werkpaard van de Chinese ruimtevaart.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • gustaaf carpels

    Hoeveel honderden satellieten draaien er boven rond de Aarde als dat zo doorgaat zal men in de toekomst geen maan reis meer moeten organiseren er zal geen opening meer zijn

  • Patrick Dewulf

    Draaiden ipv draaden