China lanceert laatste satelliet voor gps-rivaal

De laatste satelliet die het project moet vervolledigen is vertrokken.
EPA De laatste satelliet die het project moet vervolledigen is vertrokken.
China heeft vandaag de laatste satelliet van zijn Beidou-navigatienetwerk succesvol in een baan om de aarde gebracht. Daarmee is de globale dekking van de Chinese rivaal voor het Amerikaanse gps-netwerk bereikt, heeft de Chinese overheid bekendgemaakt.

Van op de ruimtehaven Xichang in het zuidwesten van China vertrok om 03.43 uur Belgische tijd een Lange Mars 3B draagraket. Zowat 25 minuten later kwam de laatste satelliet voor Beidou (‘Grote Beer’) in de vooropgestelde voorlopige baan.

Het was de tweede poging om de raket de ruimte in te schieten door eerdere technische problemen. Het Beidou-project kostte 10 miljard dollar of 8,8 miljard euro en is sinds de jaren 1990 in ontwikkeling. De eerste satellieten kwamen in 2000 in een baan om de aarde. 

Militaire onafhankelijkheid

Het Beidou-netwerk zou onder andere bedoeld zijn om China onafhankelijk te maken van de Verenigde Staten en hun gps-systeem, mocht er ooit een militair geschil zijn tussen de twee landen.

 Het wereldomvattende Beidou-3 is een tegenhanger van het Amerikaanse gps, het Europese Galileo en het Russische Glonass. Sinds december 2018 biedt het systeem reeds wereldwijde basisdiensten aan en de afwerking van de constellatie gebeurde zes maand eerder dan gepland.

Het systeem gebruikt drie verschillende omlooptypes, waaronder ook een geostationaire baan, waarin de laatste Beidou trouwens moet geraken. China is de enige ter wereld die zo een baan voor satellietnavigatie gebruikt. Om operationeel te zijn, zijn er dertig kunstmanen nodig.

De eerste generatie van het netwerk dekte enkel China. De tweede generatie breidde die dekking uit naar de regio van de westelijke Stille Oceaan. In 2015 begon de ontplooiing van de derde generatie van satellieten. Beidou-3 staat in voor wereldwijde dekking. De laatste satelliet die in een baan om de aarde is gebracht, is de 30ste voor Beidou-3 en de 55ste over alle drie generaties heen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.