China laat vastgehouden medewerker van Brits consulaat in Hongkong na 15 dagen vrij

Simon Cheng Man-Kit, hier de tweede van links, verdween begin deze maand.
AP Simon Cheng Man-Kit, hier de tweede van links, verdween begin deze maand.
De medewerker van het Britse consulaat in Hongkong die sinds begin augustus door China werd vastgehouden, is weer op vrije voeten. Volgens de politie van de Chinese stad Shenzhen werd Simon Cheng Man-Kit "zoals gepland" na een administratie opsluiting van vijftien dagen vrijgelaten. In een korte boodschap op sociale media verklaarde de politie ook dat zijn rechten, "in overeenstemming met de wet", werden gevrijwaard.

Eerder deze week hadden de Britten nog gezegd "extreem bezorgd" te zijn na de berichten over de verdwijning van Cheng.

De 28-jarige medewerker was voor een economische vergadering naar Shenzen, in het zuidoosten van China, gereisd. Hij verdween op 8 augustus aan de grens op de terugweg naar Hongkong. Het is niet geweten of de man beschikt over een diplomatiek paspoort en met welke documenten hij het Chinese vasteland betrad. Gisteren meldden Chinese staatsmedia dan dat Simon Cheng Man-Kit werd vastgehouden omdat hij prostituees zou hebben bezocht. De familie van de man verwierp de beschuldiging en zei dat het ging om een verzonnen verhaal.

Protesten in Hongkong

In Hongkong vinden sinds 9 juni protesten plaats. De voormalige Britse kolonie is semiautonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Maar veel inwoners vrezen dat Peking die vrijheden steeds meer inperkt. 

Bekijk hier de tijdlijn van de onrust in Hongkong: 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.