China laakt 'verdraaien' feiten in Pentagon-rapport

Chinese soldaten in de havan van Shanghai.
AP Chinese soldaten in de havan van Shanghai.
China noemt jaarrapport van het Pentagon, dat vrijdag gepubliceerd werd, over het Chinese militaire apparaat een "zware verdraaiing" van de feiten. In dat rapport beschuldigen de Amerikanen China ervan, "dwang" uit te oefenen in de betwiste wateren van de Zuid-Chinese Zee. Voorts blijft het Pentagon zich verontrusten over de stijging van de Chinese militaire uitgaven.

Voor Peking is de Zuid-Chinese Zee zowat het Chinese 'mare nostrum'. Aangezien het gebied strategisch gelegen is voor de wereldhandel en mogelijk ook voor energievoorziening (olie en gas), eisen ook andere landen hun deeltje van de koek op, in sommige gevallen hiertoe aangezet door Washington. Zo claimen Vietnam, de Filipijnen, Maleisië, Taiwan en Brunei ook stukken van die zee als hun territoriale wateren. De claims - de bekendste zijn de betwiste Spratlys en de Paraceleilanden - betreffen steeds kunstmatige, onbewoonde eilandjes.

Gisterenavond verwierp woordvoerder Yang Yujun van het Chinese ministerie van Defensie het Pentagonrapport als bevooroordeeld, vol stereotypen en voorzien van ongepaste commentaar. Yang veroordeelde de Amerikaanse "Koude-Oorlogsmentaliteit". De VS hebben al herhaaldelijk oorlogsschepen naar het gebied gestuurd om de "vrijheid van scheepvaart" te verdedigen. China vindt dat een provocatie; er varen ook geen Chinese oorlogsbodems in de Golf van Mexico. De VS hebben het steeds over de vrijheid van navigatie, maar hun bedoeling is om hun hegemonie ook in die zone te doen gelden, stelde Yang.

Wat de militaire Chinese uitgaven betreft, die gaan jaarlijks inderdaad omhoog. Maar volgens het internationaal vredesinstituut in Stockholm Sipri reikt dat defensiebudget nog niet aan de enkels van het Amerikaanse.

AP