China kondigt sancties tegen Amerikaans defensieconcern Lockheed aan

Het Patriot-raketverdedigingssysteem van Lockheed Martin in Japan. Taiwan heeft nu een soortgelijk afweergeschut besteld.
REUTERS Het Patriot-raketverdedigingssysteem van Lockheed Martin in Japan. Taiwan heeft nu een soortgelijk afweergeschut besteld.
China zal sancties invoeren tegen het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin, zo heeft een regeringswoordvoerder aangekondigd. De maatregel volgt op het groene licht dat de Amerikaanse regering gaf voor een grote wapendeal met Taiwan. Dat land wordt door Peking als Chinees territorium gezien en niet als onafhankelijke staat.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken keurde vorige week een voorstel goed om Taiwan een verbeteringspakket voor zijn Patriot-luchtverdedigingssystemen ter waarde van honderden miljoenen dollars te verkopen.

Alom werd al verwacht dat deze beslissing kwaad bloed zou zetten in China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat de wapendeal gelijkstaat aan buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden. De Verenigde Staten zouden daarom alle militaire banden met Taiwan moeten verbreken, verklaarde een zegsman van het ministerie.

Belangrijkste wapenleverancier

De spanningen tussen China en Taiwan gaan al terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

Washington verbrak in 1979 de diplomatieke banden met Taipei, maar blijft wel de voornaamste wapenleverancier van de eilandstaat. President Donald Trump maakte geen geheim van zijn intenties om Taiwan gesofisticeerde wapensystemen te verkopen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Martin

  Ook Europa/Belgie durft het niet aan om Taiwan als afzonderlijk land te erkennen. We staan dus aan de kant van China.

 • Christine Laevers

  Taiwan staat genoteerd als de enige echte democratie in Azië. Op Europese beurzen, conferenties en allerhande oefent China druk uit om geen Taiwanezen uit te nodigen. Laten we de rollen omkeren.

 • Gino De Neef

  Hoog tijd om Taiwan als onafhankelijk land te erkennen!

 • Etienne Callebout

  USA zal zijn technologie uitbesteden aan een vazalstaat van China .Nog niemand de vraag gesteld wie ,wie bespioneerd .Men zal verwonderd zijn dat het systeem gekraakt zal worden en tegen hen gebruikt zal worden ook .

 • Ward Berden

  En op die manier wil China meer en meer macht krijgen. Nu mogen andere landen al niet meer kopen wat ze zelf willen.