China komt met zwarte lijst voor 'onbetrouwbare' bedrijven

China werkt aan een lijst met 'onbetrouwbare' buitenlandse bedrijven, organisaties of personen. Die belanden op de zwarte lijst als ze de belangen van Chinese ondernemingen schaden om niet-commerciële redenen, bijvoorbeeld door leveringen plotseling stop te zetten of te blokkeren. Het is een nieuwe stap van het Aziatische land in de handelsoorlog met Verenigde Staten. 

Welke sancties de bedrijven op die lijst tegemoet kunnen zien, is nog niet bekend. Binnenkort komt het ministerie van Handel met meer details, liet een woordvoerder via een staatsomroep weten.
De lijst kan gevolgen hebben voor het Amerikaanse Google. De techreus beperkte de toegang tot zijn besturingssysteem Android voor telecomconcern Huawei, dat kort daarvoor door de VS op een zwarte lijst was gezet om spionageverdenkingen. Ook een aantal westerse chipbedrijven schortte leveringen aan Huawei op.

Handelsoorlog
De aankondiging van de lijst is een nieuw dreigement van de Chinezen in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Eerder dreigde Peking met een rem op de uitvoer naar de Verenigde Staten van zeldzame aardmetalen, een belangrijke grondstof voor de technologiesector.

Het conflict tussen de twee grootmachten laaide begin deze maand weer op, nadat maandenlange handelsgesprekken op niets waren uitgelopen. Zo stelde de Amerikaanse president Donald Trump verhoogde importheffingen in op 200 miljard dollar aan Chinese goederen, waarop Peking terugsloeg met soortgelijke maatregelen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Valgaern

  Google gaat niet zozeer moeten vrezen, eerder Apple, Cisco en andere technologiebedrijven. En Bart, de tijd dat chinezen enkel maar kopieerden, is al lang voorbij. Zij zijn stilaan koploper aan het worden in R&D en innovatie, samen met Zuid-Korea.

 • Gino Denil

  Zeldzame metalen worden niet gemaakt met veel manuren maar worden als mineraal uit de grond gehaald, Jan Depoortere. En die zijn wel echt zeldzaam of weinig voorkomend. Van de 132000 ton zeldzame aardmetalen die er geproduceerd werden kwam 105.000 ton uit China. Australië staat op de 2e plaats met 19.000 ton. De rest van de wereld is daar afhankelijk van. De wereld reserves worden geschat op 120 milj. ton. Het grootste deel in China, Vietnam en Brazilië. En 3,4 miljoen ton in Australië.

 • Roland Jeronimus

  We kunnen Amerikaanse bedrijven niet vergelijken met Chinese bedrijven. De Chinese cultuur is compleet anders. Hoewel de loonkosten voor arbeiders in Amerika ook laag zijn, is de doelstelling in Amerika om zoveel mogelijk winst te maken voor de aandeelhouders. In China worden de winsten meer ingezet om de bedrijven groter, innovatiever en daarmee machtiger te maken. Dat wetende loopt China voorop als het om technologieën gaat die Amerikaanse bedrijven vaak zelf voor veel winsten verkocht hebben.

 • Jan Depoortere

  Als ze zo door gaan, zouden veel dingen wel eens een veelvoud van de prijs kunnen gaan kosten. De zeldzame metalen waar men over spreekt zijn helemaal niet zeldzaam. Het kost veel manuren en is behoorlijk slecht voor de omgeving, daarom dat China ze zo goedkoop kon aanbieden.

 • Bart Ryckaert

  Gelijk heeft hij de Chinezen kopieëren toch alleen maar hier de kosten en zij de winsten