China komt met nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten

Amerikaanse president Donald Trump (l) en Chinese president Xi Jinping.
AP Amerikaanse president Donald Trump (l) en Chinese president Xi Jinping.
 China gaat bijkomende importheffingen opleggen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto’s, ruwe olie en sojabonen. Dat heeft het Chinese ministerie van Handel bekendgemaakt. De maatregel volgt op Amerikaanse heffingen op Chinese producten die president Donald Trump eerder had aangekondigd. De beurzen verloren na de Chinese aankondiging terrein.  

Sommige heffingen gaan al in op op 1 september, andere vanaf 15 december. Zo komt er volgende maand een bijkomende heffing van 5 procent op Amerikaanse sojabonen, op tarwe, varkensvlees, rundvlees en ruwe olie. Midden december volgen er extra heffingen op Amerikaanse auto’s. 

China slaat dus terug voor de aangekondigde extra importheffingen van de Verenigde Staten op 300 miljard dollar aan goederen van Chinese makelij. Volgens hoofdredacteur Hu Xijin van de Chinese krant Global Times heeft China genoeg munitie. "De VS zullen pijn voelen”, schrijft hij op Twitter. Global Times is een tabloid die valt onder People's Daily, de officiële spreekbuis van de Communistische Partij. Hu liet eerder al weten dat zijn krant meningen kan verkondigen die officiële bronnen niet zouden kunnen geven.

Sojabonen en auto’s 

Peking zou de Amerikaanse president Donald Trump beloofd hebben meer sojabonen te kopen, maar Trump verweet het land zich niet aan die afspraak te hebben gehouden. De sojabonen zijn belangrijk voor Trump, omdat hij Amerikaanse boeren beloftes had gedaan.

De heffingen op auto’s, die van 15 procent naar 40 procent stijgen, gaan pas op 15 december in. China had de heffingen op auto’s vorig jaar al eens verhoogd naar 40 procent, maar maakte die stap weer ongedaan om de onderhandelingen te ondersteunen.

Trump had al eerder aangekondigd per 1 september op 300 miljard dollar aan goederen uit China extra importheffingen in te voeren. Later stelde hij een deel van de extra heffingen uit tot in december. Dat uitstel geldt onder meer voor smartphones en computers.

Conflict 

De twee economische grootmachten zijn in een handelsoorlog verwikkeld. Het conflict weegt op de al kwakkende wereldeconomie. De beurzen verloren onmiddellijk terrein na de Chinese aankondiging. De aandelenbeurzen in New York begonnen met verliezen aan de handel. Zo noteerde de Dow Jones-index kort na opening met een verlies van 0,4 procent.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  De 'uitverkorene' mag bij deze zijn herverkiezing op zijn buik schrijven. Zoals gewoonlijk een twitter-tirade van jewelste, tegen China én de Fed. Als het nu nog niet duidelijk is dat China afwacht tot de verkiezingen in de VS ... Ze zien een kans in het feit dat de landbouweconomie het enorm zwaar te verduren heeft in de VS en dat typisch in red states. China moet aangepakt worden, ja, alleen heeft Trump van begin af de verkeerde strategie toegepast. Wat een clown.

 • Diane Bernaerts

  Heffingen op auto's? Welke Chinees koopt nu nog Amerikaanse auto's? Als je rondrijdt in Beijing en Shanghai, zie je niets anders dan Europese en Japanse auto's.

 • Roger Gilis

  Als China echt wil, ligt USA op zijn gat. Vergeet niet dat de staatsschuld van de USA fenomenaal hoog is, en wie is de schuldeiser? Juist, China! China kan Trump gewoon de nek omwringen door te dreigen alle bedrijven waar ze de meerderheid hebben over te brengen naar China.

 • Rik Tytgat

  De uitverkorene is duidelijk aan het winnen.