China: "Incident op Tianmenplein was zelfmoordaanslag"

Het Plein van de Hemelse Vrede maandag, niet lang na het incident waarbij vijf mensen omkwamen en tientallen gewond raakten.
REUTERS Het Plein van de Hemelse Vrede maandag, niet lang na het incident waarbij vijf mensen omkwamen en tientallen gewond raakten.
De Chinese overheid denkt dat het incident op het Plein van de Hemelse Vrede een zelfmoordaanslag was. Dat heeft een anonieme bron verklaard. Een jeep reed er gisteren in op een groep voetgangers en vloog in brand. Daarbij kwamen vijf mensen om en raakten ongeveer veertig anderen gewond. De politie zou twee verdachten op het oog hebben.

"Het was geen ongeluk. De jeep reed dwars door afzettingen heen op de voetgangers in. De drie inzittenden waren niet van plan te vluchten," aldus de bron dicht bij de regering.

De Chinese politie is op zoek naar twee personen die verdacht worden van betrokkenheid bij het incident. Zij hebben mogelijk de auto in brand gestoken nadat die op de menigte was ingereden.

Hotels hebben van de politie een bericht gekregen waarin wordt gevraagd of ze twee verdachte gasten uit de westelijke provincie Xinjiang hebben ondergebracht die zich na 1 oktober hebben ingecheckt. Vermoedelijk gaat het om etnische Oeigoeren, Turkssprekende moslims, van wie er veel in die provincie wonen.

Politiek gevoelig
Het zwaarbewaakte gebied geldt als een van de politiek gevoeligste plaatsen in China. De politie heeft tot dusver in het openbaar niets losgelaten over het mogelijke motief voor het incident. Zo is het nog onduidelijk of de twee verdachten behoorden tot de drie inzittenden van het voertuig die om het leven kwamen. Bij de aanrijding kwamen ook twee toeristen om, onder wie een Filipijnse vrouw.

Het heeft er alle schijn van dat de bestuurder van de auto niet per ongeluk in het voetgangersgebied terechtkwam. De auto reed op een kruising de stoep op en legde vervolgens nog vierhonderd meter af voordat hij tegen een vangrail bij de Poort van de Hemelse Vrede tot stilstand kwam en in brand vloog. Onderweg ontweek de bestuurder bomen, stoplichten en een controlepost van de autoriteiten.

Ongeveer 40 gewonden
De circa veertig gewonden vielen onder de mensen die voor de poort stonden, waar een groot portret van Mao Zedong hangt bij de zuidelijke toegang tot het voormalige paleis van de keizer.

De omgeving waar het incident plaatsvond, is afgezet door de politie. Een crew van de Britse zender BBC die getuigenverslagen probeerde te verzamelen, werd gearresteerd. Foto's die op sociale media verschenen, zijn verwijderd, commentaren over de gebeurtenis hevig gecensureerd.