China gebruikt bijna de helft van alle antibiotica ter wereld

THINKSTOCK
China gebruikt bijna de helft van alle antibiotica in de wereld, zowel voor mensen als voor dieren. De rivieren van het land bevatten bovendien veel antibiotica, blijkt uit een onderzoek waarover de South China Morning Post vandaag bericht.

De Chinezen gebruikten 162.000 ton antibiotica in 2013, gelijk verdeeld over mensen en dieren. Circa 53.800 ton kwam vervolgens via ontlasting in de waterwegen terecht. Niet verrassend werden de hoogste concentraties aangetroffen in dichtbevolkte en droge gebieden als Peking, Tianjin en de provincie Hebei.

De onderzoekers roepen de overheid op het gebruik van antibiotica te reguleren. "Antibiotica zijn heel belangrijke medicijnen die artsen voorschrijven, maar in China kan iedereen die zonder recept bij de apotheek halen'', zei onderzoeksleider Ying Guangguo tegen de krant.

Tijdens een ander onderzoek werd de urine van meer dan duizend kinderen tussen de acht en elf jaar onderzocht. Bijna 60 procent van de monsters bevatten restanten van medicijnen en daarvan had een kwart meer dan twee soorten antibiotica.

Uit een Amerikaans onderzoek van vorig jaar bleek dat het wereldwijde gebruik van antibiotica tussen 2000 en 2010 met 36 procent was gestegen. De zogeheten BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) waren daarbij verantwoordelijk voor ruim driekwart van de stijging.