China gaat artiesten opnieuw naar platteland sturen

PHOTO_NEWS
China zal binnenkort artiesten, filmmakers en televisiemensen naar het platteland sturen om er een "correct perspectief te verwerven op kunst". Dat kondigde het Chinese officiële agentschap Xinhua aan.

De administratie bevoegd voor de pers, radio, cinema en televisie is verantwoordelijk voor de organisatie ervan. Mensen uit de cinema- en televisiewereld zullen op een trimestriële basis naar het platteland gestuurd worden. Scenaristen, regisseurs, radio- en televisiepresentatoren zullen ook minstens dertig dagen moeten leven tussen "etnische minderheden en in grenszones, en in zones die een grote bijdrage hebben geleverd aan de nationale overwinning van de revolutionaire oorlog", waarna het communistische regime in 1949 begon.

Het initiatief lijkt uit het maoïstische tijdperk te stammen. De stichter van het regime, Mao Zedong, stuurde miljoenen Chinese intellectuelen naar het platteland om hen te laten 'heropvoeden' door de boeren.

De Chinese president Xi Jinping hekelde midden oktober nog de 'vulgariteit' van enkele artistieke producties en nodigde de artiesten uit om de "socialistische waarden", het patriottisme te promoten en "het volk te dienen". In de officiële pers werd al de vergelijking met Mao gemaakt.