China gaat 28 miljoen euro meer betalen aan Wereldgezondheidsorganisatie

Geng Shuang meldt dat China 28 miljoen euro extra zal overmaken aan het WHO. Zijn land blijft wel een WHO-onderzoek naar de uitbraak van Covid-19 in Wuhan afwijzen.
AP Geng Shuang meldt dat China 28 miljoen euro extra zal overmaken aan het WHO. Zijn land blijft wel een WHO-onderzoek naar de uitbraak van Covid-19 in Wuhan afwijzen.
China heeft vandaag aangekondigd dat het 28 miljoen euro extra zal overmaken aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De beslissing komt er enkele dagen nadat de Verenigde Staten aankondigden dat ze de WHO niet meer zullen steunen. Trump zette de jaarlijkse Amerikaanse bijdrage, een kleine 370 miljoen euro, tijdelijk stop.

"Het geld zal dienen voor de preventie en de controle van de corona-epidemie en om de ontwikkeling van de gezondheidssystemen in de ontwikkelingslanden te ondersteunen", aldus woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Geng Shuang.

De VS hebben vorige week nog hun financiële steun aan de WHO opgeschort, omdat ze menen dat de Wereldgezondheidsorganisatie te positief staat tegenover China. Ook beschuldigen de VS het VN-agentschap ervan niet op een adequate manier te hebben gereageerd op de coronapandemie.

“Onmisbare partner”

"De WHO ondersteunen op een kritiek moment in de strijd tegen de epidemie betekent dat we de idealen en principes van het multilateralisme en de autoriteit van de Verenigde Naties ondersteunen", aldus de woordvoerder. China heeft al 20 miljoen dollar (ongeveer 18,6 miljoen euro) overgemaakt aan de WHO, klinkt het nog.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak vandaag haar steun uit voor de WHO. "De WHO is een onmisbare partner en we steunen haar in haar mandaat", zei ze in het parlement.

De uitbraak van het longvirus begon eind vorig jaar in de Chinese stad Wuhan. Volgens de WHO is de kans groot dat het afkomstig is van een dier. China heeft alle verzoeken om een onderzoek tot nu toe afgewezen.

Lees ook: Australië en VS vragen onderzoek naar WHO-aanpak coronavirus, maar volgens Europese landen “niet het juiste moment”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Van Limbergen

    Dat is in alle gaval meer dan wat sommige anderen betalen door hun terugtrekking!

  • Albert Hendrix

    Dat is een habbekrats ;28 miljard trekt er beter op.

  • sonia hendrickx

    is dat alles? China zou wereldwijd alle uitgaven moeten betalen. Als zij eerder hadden ingegrepen was het nooit zover gekomen.