China erkent 'groeipijnen' in Afrika

THINKSTOCK
De Chinese premier Li Keqian geeft voor het eerst toe dat Chinese bedrijven 'groeipijnen' ondervinden op het Afrikaanse continent, dat meldt het Chinese persagentschap Xinhua.

De handel tussen China en Afrika steeg vorig jaar tot 210 miljard dollar. De aanwezigheid van China in Afrika wordt steeds groter. China geeft leningen en hulp, bevordert er de investeringen en scheldt hoge leningen kwijt, maar stelt er ook de toevoer van grondstoffen naar China veilig en creëert er afzetmarkten voor Chinese goederen. Maar die Chinese aanwezigheid zorgt voor spanningen tussen de bedrijven en de lokale bevolking.

Kolonialisme
Op het Afrikaanse continent zijn meer dan 2500 Chinese bedrijven actief volgens het persbureau Xinhua. Men verwijt de Chinezen een gebrek aan respect voor de werkgelegenheid en ze nemen het niet al te nauw met de Afrikaanse wetgeving. De beschuldigingen gaan zelf zo ver dat de Chinese invloed iets weg heeft van kolonialisme. "Ik wil onze Afrikaanse vrienden verzekeren dat China nooit het kolonialistische pad zal nastreven, zoals sommige landen deden", zei Li.

Arbeidsomstandigheden
De Chinese premier Li zei dat bedrijven symptomen van "groeipijnen" vertonen. Hij zei dat het echter om "geïsoleerde gevallen" gaat en dat China de zaak ernstig bekijkt. Er is veel kritiek op de arbeidsomstandigheden waarin de Afrikanen moeten werken. De werkkrachten in Afrika zijn nog goedkoper dan in China, wat doet vermoeden dat de omstandigheden in bepaalde fabrieken schrijnend zijn.

Vorig jaar werd in Zambia een Chinese koolmijn in beslag genomen door de overheid omdat de Chinese managers het niet zo nauw namen met de veiligheid, gezondheid en milieu-problemen in de mijn. In 2010 werden twee Chinese managers ook al beschuldigd van het schieten naar mijnwerkers tijdens een arbeidsconflict.

Li en zijn vrouw Cheng Hong bezoeken de volgende dagen Ethiopië, Nigeria, Angola en Kenia. Het is de eerste keer dat de premier Afrika bezocht sinds hij premier werd vorig jaar. Li zal het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie bezoeken in Addis Abeba en het World Economic Forum 2014 over Afrika in Nigeria bijwonen.

AP

Ik wil onze Afrikaanse vrienden verzekeren dat China nooit het kolonialistische pad zal nastreven

Chinese premier LI