China en Iran kritisch voor nucleaire plannen VS: "Laat koudeoorlogsmentaliteit varen"

Collega's Donald Trump en Xi Jinping in betere tijden.
AP Collega's Donald Trump en Xi Jinping in betere tijden.
Na Rusland zijn ook China en Iran niet te spreken over de Amerikaanse plannen om 'mini-kernbommen' te ontwikkelen. Het huidige nucleaire arsenaal zou namelijk niet meer volstaan als afschrikking, zegt het Pentagon in de 'Nuclear Posture Review.'

Het Pentagon stuurde vrijdag een nucleaire beleidsverklaring de wereld in: de Nuclear Posture Review. Daarin lanceerde het Pentagon een opmerkelijk voorstel. Het wil 'mini-kernbommen' ontwikkelen, omdat het huidige kernarsenaal niet zou volstaan om andere grootmachten voldoende af te schrikken.

Die grootmachten staan nu op de achterste poten. Rusland reageerde al erg kritisch, nu doen China en Iran hetzelfde. Zo laat het Chinese persagentschap Xinhua weten dat Peking zich 'vastberaden verzet' tegen de Nuclear Posture Review. Volgens Peking wordt de Chinese nucleaire slagkracht opgeblazen.

'We hopen dat de Verenigde Staten hun koudeoorlogsmentaliteit laten varen'

Een woordvoerder van de Chinese overheid

Volgens China baseert het Pentagon zich in deze beleidsverklaring vooral op speculatie. Een woordvoerder van de Chinese overheid stelt dat China inzet op een op een vreedzame ontwikkeling en het een defensief, nationaal verdedigingsbeleid voert. "We hopen dat de Verenigde Staten hun koudeoorlogsmentaliteit laten varen, de verantwoordelijkheid opnemen bij de nucleaire ontwapening en de Chinese nationale defensie en militaire ontwikkeling correct beoordelen", aldus de woordvoerder.

Iran

Volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif brengt de nieuwe nucleaire strategie van de VS de mensheid dichter bij de "vernietiging". Het beleid "weerspiegelt een verhoogde afhankelijkheid van atoombommen, in overtreding met NPT" (het nonproliferatieverdrag), aldus Zarif op Twitter. "De koppigheid van Trump" om het Iraanse kernakkoord af te schaffen, "komt van dezelfde gevaarlijke onbedachtzaamheid", aldus nog de minister.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francois Peters

  Geef trump groot gelijk het is niet toevallig china en iran die daarover klagen zij zijn een amerika gewoon dat ze kunnen beliegen en bedriegen en bestelen een nieuw Amerika is opgestaan moeilijk voor die twee om te aanvaarden

 • Geert Matthys

  Een sterk Amerika is veiliger voor Europa, China geeft geen bal om iets anders dan China en liegen bij elke gelegenheid.

 • Joery Goubert

  Ze hebben gelijk de Americanen. Rusland doet het al jaren en doen al jaren aan spelletjes. Trouwens het is beter voor de veiligheid van Europa. Want de Russen moet je niet vertrouwen.

 • Thomas Anderson

  The M-28 or M-29 Davy Crockett wapensysteem vuurt de M-388 af.De yield was 0.042 vergelijking met hiroshima 54–75.Eigenlijk niks nieuws dus terug naar de goede oude koude dagen waar angst regeert.

 • Luc Deboosere

  Rusland is op dit vlak nog minder betrouwbaar, zie maar De Krim, Oost-Oekraïene, neergeschoten vliegtuig MH..., hackings, enz.