China dwingt Oeigoerse vrouwen tot geboortebeperking om moslimbevolking in te perken

Archiefbeeld. Een gemaskerde Oeigoerse moslim tijdens een protest aan de Chinese ambassade in Turkije.
REUTERS Archiefbeeld. Een gemaskerde Oeigoerse moslim tijdens een protest aan de Chinese ambassade in Turkije.
De Chinese overheid zou drastische maatregelen nemen om geboortecijfers in te perken bij de Oeigoerse bevolking en andere minderheden als onderdeel van een grootschalige campagne om de moslimbevolking te reduceren. Dat meldt AP op maandag. Geboortecijfers in de autonome regio Xinjiang, voornamelijk bewoond door een Oeigoerse moslimminderheid, zijn gedaald met 24 procent in het laatste jaar in vergelijking met 4,2 procent in het hele land.

De Britse krant The Independent schreef in oktober vorig jaar al over gedwongen abortussen en wijdverspreide seksuele martelingen bij Oeigoerse vrouwen. Deze praktijken zijn echter veel wijder verspreid en systematischer dan tot nu toe bekend was. Dat meldt AP op basis van verschillende bronnen, onder andere overheidsstatistieken, documenten, interviews met ex-gedetineerden van de Chinese heropvoedingskampen voor Oeigoeren in Xianjiang en mensen die in die kampen werkzaam waren. Sommige experten spreken van een genocide.

De overheid zou de Oeigoerse vrouwen regelmatig onderwerpen aan zwangerschapscontroles en zou ze ook dwingen om anticonceptie te nemen, sterilisatie te ondergaan of zelfs abortus te plegen. Deze bevolkingsbeperkende maatregelen worden afgedwongen door ze naar de heropvoedingskampen te sturen. Enerzijds als een dreigement en anderzijds als straf voor het niet naleven van de regels, klinkt het.
"Dit is een genocide, punt uit. Dit zijn directe middelen om de bevolking van de Oeigoeren genetisch te verminderen", klinkt het bij Joanne Smith Finley, een professor in Chinese studies, gespecialiseerd in de Oeigoeren. 

De campagne is volgens experten deel van een door de staat georganiseerde aanval op Oeigoeren om hen te zuiveren van hun geloof en identiteit om hen zo te assimileren in de dominante Han-cultuur. Sinds 2018 is er in China namelijk een wet goedgekeurd die de heropvoedingskampen voor Oeigoeren legaliseert. Volgens de Chinese regering een maatregel in de strijd tegen extremisme en terrorisme. China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vast in zo'n heropvoedingskampen. 

Lees ook: Een baard laten staan of een ‘foute’ website bezoeken? Oeigoeren om kleinste redenen naar interneringskampen gestuurd, blijkt uit nieuw lek
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.