China bouwt immense antenne van 3.700 km²: dat is vijf keer zo groot als New York

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
China heeft een gigantische antenne gebouwd van 3.700 vierkante kilometer, ofwel vijf keer zo groot als de stad New York. Het duurde dertien jaar om de antenne te bouwen, die extreem laagfrequente radiogolven kan uitzenden.

Officieel is het apparaat bedoeld voor burgerdoeleinden, onder meer om aardbevingen te meten. Maar ook de Chinese defensie kan de antenne gebruiken, meldt de South China Morning Post. Duikboten kunnen honderden meters onder het wateroppervlak de radiogolven oppikken, waardoor het niet langer noodzakelijk is boven water te komen.

De Chinese overheid doet geheimzinnig over de precieze locatie van de 3.700 vierkante kilometer waar de antenne op staat. Waarschijnlijk bevindt die zich in de regio Huazhong, in het centrum van het land, waar zo'n 230 miljoen mensen wonen. Het complex oogt van bovenaf als een elektriciteitscentrale.

Critici zijn bezorgd over het effect van de antenne op de volksgezondheid. De radiogolven zouden kankerverwekkend kunnen zijn.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald De Clercq

  De antennes (meervoud) staan verspreid over een gebied van 3700 km2. Dit is wat anders dan één antenne zoals in het artikel staat. Het zijn meerdere antennes die als interferrometer samen werken.

 • Ronny Severeyns

  Kritici zijn bezorgd over de voorsprong die China daarmee uitbouwt, en vermommen het als ware het een aanslag op de volksgezondheid.

 • Rudi Van der Steen

  Misschien een drukfout..? Dat is bijna 1000 vierkante kilometer groter dan de provincie Antwerpen..!! Ziet eruit vanuit de lucht als een elektriciteitscentrale.. Dat ziet er dan meer uit als een stad.. Lol

 • Diederik Verstraeten

  En nu met zen allen zoeken op google earth LoL

 • Kenneth Vanaudenhove

  Dit soort antennes bestaan al lang en zenden radiogolven uit via de Ionosfeer en worden ook gebruikt voor klimatologische oorlogsvoering..... niet alleen CO2 ligt aan de basis van onze klimaatverandering!!!