China boos na "ernstige provocatie" door VS in Zuid-Chinese Zee

De USS Stethem komt aan in Shanghai. (Archieffoto).
afp De USS Stethem komt aan in Shanghai. (Archieffoto).
Een Amerikaans oorlogsschip is deze nacht heel dicht langs het eilandje Triton in de Zuid-Chinese Zee gevaren. Enkele uren voor een telefoongesprek tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump, verweet Peking de VS een "ernstige politieke en militaire provocatie".

Het Amerikaanse oorlogsschip USS Stethem vaarde op een afstand van zo'n twaalf zeemijlen langs de kust van het eilandje Triton in de Zuid-Chinese Zee, wat de Chinezen duidelijk niet zinde: ze stuurden oorlogsschepen en vliegtuigen om de Amerikaanse schepen weg te jagen.

Volgens de door de staat gecontroleerde Chinese tabloid Global Times spelen de Verenigde Staten "politieke spelletjes in de Zuid-Chinese Zee, maar zullen die de Chinese activiteiten in de regio niet kunnen belemmeren."

Vrije doorvaart
De Amerikaanse regering laat weten dat het gaat om het principe van de vrije doorvaart. Het eiland, dat deel uitmaakt van de Paraceleilanden, wordt niet alleen door China opgeëist, maar ook door Vietnam en Taiwan.

Denuclearisatie van Noord-Korea

Enkele uren na het incident hadden de presidenten van beide landen een telefoongesprek. Daarin kwam onder meer Noord-Korea aan bod. "Beide leiders herbevestigden daarbij hun inzet voor de denuclearisatie van Korea", luidt het in een mededeling van het Witte Huis.

Volgens de Chinese staatsmedia wees Xi er zijn Amerikaanse ambtgenoot in het gespreak daarnaast ook op dat er enkele "negatieve factoren" zijn die de betrekkingen tussen China en de VS temperen. "Wij hopen dat de Verenigde Staten de kwesties met betrekking tot Taiwan correct kunnen afhandelen conform de principes van het Eén-Chinabeleid."

Eind juni keurde de Trump-regering nog de verkoop van 1,4 miljard euro aan wapens goed aan Taiwan. Dat eiland wordt door China als een opstandige provincie beschouwd. Peking reageerde dan ook niet mals op die beslissing.