China beschuldigt ex-baas Interpol formeel van corruptie

Meng Hongwei
AP Meng Hongwei
China heeft de voormalige chef van Interpol, Meng Hongwei, gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen, zo heeft het hoogste parket van China vandaag meegedeeld. De formele arrestatie komt na een maandenlange saga die in september 2018 begon toen Mengs echtgenote hem in Frankrijk als vermist opgaf terwijl hij op reis was naar China.

De verdwijning van Meng haalde internationaal de krantenkoppen nadat Interpol had gemeld dat het niet wist waar de topman was. Pas nadat de internationale politieorganisatie bij de Chinese regering navraag had gedaan over Meng, gaf China toe dat hij begin oktober was opgepakt. Sindsdien loopt een onderzoek tegen hem door het ministerie van Openbare Veiligheid, dat hij vroeger superviseerde als viceminister.

Meng werd op 27 maart uit de Communistische Partij gezet. Zijn arrestatie kadert in een campagne van president Xi Jinping tegen corruptie. Zo werd ook Zhou Yongkang aangehouden, een vroegere veiligheidschef en lid van het machtige politburo.

Toch is het erg ongebruikelijk dat de topman van een internationale organisatie met de afmetingen en reputatie van Interpol aangehouden wordt. Critici beschuldigen Xi ervan dat hij de anticorruptiecampagne gebruikt om zijn rivalen aan de kant te schuiven en zijn greep op de macht te versterken.

Meng werd in 2016 tot voorzitter van Interpol gekozen en zou tot 2020 in functie blijven.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jef Heffens

    Sedert Xi Jinping aan de macht is zuivert hij iedereen weg die ook maar iets anders denkt over politiek dan hijzelf en dit elke keer onder het alibi van corruptie. Xi Jinping is een full dictator.