China beperkt begrotingstekort en verwacht 8 procent groei

De Chinese regering verwacht dit jaar een klein deficit van 180 miljard yen (16,6 miljard euro). Volgens het begrotingsontwerp dat vandaag aan het Chinese volkscongres werd voorgelegd, ligt dat bedrag 20 miljard yuan onder het tekort van vorig jaar. China verwacht dit jaar acht procent groei.

9 miljard euro voor milieubescherming
De uitgaven voor onderwijs zullen gemiddeld met 45,1 procent groeien tot 156 miljard yen (14 miljard euro). Voor milieubescherming trekt China 102 miljard yen (9 miljard euro) uit, 31 procent meer dan vorig jaar. Sneller dan de algemene uitgaven stijgen ook die voor de sociale zekerheid, bevordering van de werkgelegenheid en de gezondheidszorg.

Militaire uitgaven
De gisteren bekendgemaakte sterke stijging van de militaire uitgaven - met 17,7 procent - tot 409 miljard yen (37,8 miljard euro), ligt volgens de begroting op het niveau van de algemene uitgavenstijging van de regering. Die bedraagt 17,8 procent.

Inflatie
De begroting, die werd goedgekeurd door 3.000 volksvertegenwoordigers, is opgesteld op basis van een economische groeiverwachting van acht procent en een inflatie van minder dan 4,8 procent. De Wereldbank verwacht een groei van 9,6 procent. Ook kan de inflatie deze maand tot acht procent stijgen. (belga/eb)