China arresteert Tibetaanse verdachten

China heeft de verdachten gearresteerd van vier gevallen van brandstichting tijdens recente rellen in en rond de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Zij worden ervan beschuldigd in Lhasa drie winkels in brand te hebben gestoken, waaronder een kledingzaak waar vijf jonge vrouwen in de vlammen omkwamen, meldde het Bureau voor Openbare Veiligheid in Lhasa vandaag. De vierde brand werd gesticht in het nabijgelegen district Dagze. Het bureau meldde ook dat er 414 mensen zijn gearresteerd in verband met de rellen en dat nog eens 298 mensen zichzelf hebben aangegeven.

De regionale regering van Tibet maakte bekend dat de nabestaanden van twee van de omgekomen vrouwen 200.000 yuan (17.800 euro) smartengeld van de regering hebben gekregen. De regering heeft beloofd de nabestaanden van alle achttien omgekomen burgers een zelfde bedrag uit te betalen, zei het persbureau Xinhua.

"De compensatie is een enorm bedrag voor een boerenfamilie als de mijne. Ik ben de regering dankbaar voor haar zorg en troost, al kan niets mijn dochter terugbrengen", zei Hongli, de vader van het 19-jarige slachtoffer He Xinxin.

Protesten
Behalve de genoemde achttien zijn volgens de regering nog vier doden gevallen bij de rellen - een politieagent en drie relschoppers die omkwamen toen zij uit gebouwen sprongen om aan arrestatie te ontkomen. Volgens de Tibetaanse regering-in-ballingschap zijn er echter 140 Tibetanen gedood bij de rellen. Het Chinese leger maakte op 14 maart in Lhasa met geweld een eind aan protesten tegen de Chinese overheersing.

China beschuldigt de Dalai Lama en diens volgelingen ervan tot de rellen te hebben aangezet om de Olympische Spelen te saboteren die in augustus in China worden gehouden. Vandaag werd de aanval op de Dalai Lama voortgezet in een commentaar van Xinhua. Als de Dalai Lama "echt een eenvoudige boeddhistische monnik wil zijn wordt het hoog tijd dat hij ophoudt politiek te bedrijven en mensen, met name westerlingen, te bedriegen met zijn hypocriete 'autonomie'-aanspraken", zo luidt het commentaar.

Westerse leiders hebben er bij China op aangedrongen een dialoog met de Dalai Lama aan te gaan. Premier Wen Jiabao herhaalde kortgeleden dat dat alleen kan gebeuren als de Dalai Lama zijn activiteiten ten behoeve van 'onafhankelijkheid' opgeeft en onderschrijft dat Tibet en Taiwan deel uitmaken van China. Maar hij vroeg de Dalai Lama ook zijn invloed aan te wenden om verdere gewelddadige activiteiten in Tibet te voorkomen. (novum/sps)