China arresteert prominente journaliste op beschuldiging van lekken staatsgeheimen

AP
De Chinese politie heeft de prominente journaliste Gao Yu opgepakt op beschuldiging van het lekken van staatsgeheimen aan een overzeese website, meldt een Chinese televisiezender vandaag. Op televisiebeelden is te zien hoe de 70-jarige Gao de aanklacht bekent en verklaart dat haar daad de nationale belangen heeft geschaad.

Andere staatsmedia citeren uit een verklaring van de politie van Peking waarin staat geschreven dat Gao in juni op illegale wijze een vertrouwelijk document in bezit kreeg en een elektronische kopie ervan stuurde naar een overzeese website.

De politie pakte Gao naar eigen zeggen op 24 april op en nam in haar woning in Peking bewijsmateriaal in beslag. Volgens analisten draait de zaak mogelijk rond de publicatie van een intern document over de politieke bedreigingen voor de regerende communistische partij op een website in Hongkong.

In 1993 werd de journaliste al eens veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens onthulling van staatsgeheimen aan een in Hongkong verschijnend blad.