Chili schort tariefverhogingen metro op na dodelijke protesten in hoofdstad

Een in brand gestoken metrostation in de Chileense hoofdstad Santiago.
AFP Een in brand gestoken metrostation in de Chileense hoofdstad Santiago.
In de Chileense hoofdstad Santiago zijn bij een brand in een supermarkt in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen omgekomen. Dat heeft burgemeester Karla Rubilar bekendgemaakt. De supermarkt werd geplunderd tijdens zware rellen.

Het is al dagenlang erg onrustig in Chili door protesten tegen tariefverhogingen voor de metro. Vrijdag riep de president de noodtoestand uit en gisteren maakte de regering bekend dat de tariefverhogingen worden opgeschort. Er geldt nu ook een avondklok.

Het besluit kwam na weken van protesten in de hoofdstad tegen de verhogingen. In een televisietoespraak zei de Chileense president Sebastian Pinera zich “nederig te voegen naar de wens van zijn landgenoten. Ik ben niet bang om naar hun stem te luisteren. Zo zijn democratieën gebouwd.”

Volgens de president moet er een noodwet komen om de tariefverhoging terug te draaien en zullen er gesprekken plaatsvinden over “de moeilijke situatie”. “De prioriteit van onze regering is het verzekeren van de openbare orde en de veiligheid van de Chilenen”, aldus Pinera. Hij erkende dat de manifestanten “goede redenen” hebben om te protesteren. “Maar niemand, niemand, heeft het recht te reageren met brutaal illegaal geweld zoals diegenen die meer dan 78 metrostations in Santiago hebben verwoest, in brand gestoken of beschadigd.”

Een in brand gestoken metrostation in de Chileense hoofdstad Santiago.
AFP Een in brand gestoken metrostation in de Chileense hoofdstad Santiago.

Noodtoestand en avondklok

Vrijdagnacht stelde Piñera na hevige onlusten, waarbij zeker zestien bussen in vlammen opgingen, winkels werden geplunderd en diverse gebouwen in brand werden gestoken, nog de noodtoestand in voor de hoofdstad.

Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Het leger zal gaan patrouilleren in de probleemgebieden in de stad met 7 miljoen inwoners. Ook is inmiddels een avondklok ingesteld in Santiago en directe omgeving tussen acht uur 's avonds en zeven uur 's morgens. “Na analyse van de situatie en de excessen die vandaag hebben plaatsgevonden, heb ik besloten de vrijheden en het verkeer op te schorten met een avondklok”, zei de verantwoordelijke generaal Javier Iturriaga del Campo.

Chili is een van de rijkste landen in Latijns-Amerika, al kent het land ook een grote ongelijkheid tussen arm en rijk. De kosten van levensonderhoud staan hoog op de politieke agenda. De onrust begon toen de regering twee weken geleden de prijzen van het metrokaartje verhoogde van 800 naar 830 peso’s, een stijging van omgerekend 4 eurocent. Daarop gingen scholieren en studenten de barricades op.

De chileense president Sebastian Pinera roept de noodtoestand uit.
AFP De chileense president Sebastian Pinera roept de noodtoestand uit.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.