Chilenen krijgen referendum over nieuwe grondwet

EPA
De Chilenen zullen zich in april volgend jaar in een referendum kunnen uitspreken over een nieuwe grondwet voor het land. Daarover zijn de regering en de oppositie het eens geraakt, zo hebben ze aangekondigd. Gisteren hebben opnieuw verschillende demonstraties tegen de regering plaatsgevonden, terwijl die regering werkt aan grondwettelijke hervormingen.

In Chili wordt al wekenlang betoogd voor meer sociale rechtvaardigheid en een nieuwe grondwet. De huidige dateert van 1980, toen het land een dictatuur was onder Augusto Pinochet.

“We willen een vredevolle en constructieve weg bewandelen om uit de crisis te raken”, zei Senaatsvoorzitter Jaime Quintana. “We zullen voor het eerst een volledig democratische grondwet hebben.”

De protesten zijn al erg gewelddadig geweest. Meer dan twintig mensen kwamen om en honderden raakten gewond.

De manifestaties in Santiago gisteren verliepen vreedzaam, terwijl de betogers in de stad Valparaiso gewapend waren met stenen en stokken. Daar kwam het tot botsingen met de politie, die traangas inzette, bericht zender 24 Horas.

REUTERS
REUTERS
REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.