Chileense regering trekt ruim 5 miljard dollar uit om sociale crisis te bezweren

Een man wordt opgepakt in Santiago de Chile.
REUTERS Een man wordt opgepakt in Santiago de Chile.
De Chileense regering trekt 5,5 miljard dollar uit om de sociale crisis te proberen oplossen die het land nu al 46 dagen in de greep houdt. Dat staat in een plan dat vandaag werd voorgesteld. Dat meldt de Chileense minister van Financiën, Ignacio Briones.

De moeilijke situatie "vereist dat de staat actie onderneemt door een ambitieus begrotingsbeleid te voeren voor het jaar 2020 (...). Het programma dat we vandaag voorstellen, voorziet in een bedrag van 5,5 miljard dollar", verklaarde de minister. 

Er is onder meer besloten om de overheidsuitgaven voor 2020 met zo'n 3 miljard dollar te verhogen. Daarnaast wordt 1,9 miljard dollar uitgetrokken voor financiële hulp aan kmo's en nog eens 525 miljoen voor bijstand van allerlei aard, zoals de wederopbouw van de metro van Santiago. Die liep namelijk sinds de crisis op 18 oktober losbarstte, heel wat schade op. Briones maakte zich tot slot sterk dat het plan het komende jaar 100.000 nieuwe banen zal opleveren.

In Chili wordt nu al wekenlang betoogd voor meer sociale rechtvaardigheid en een nieuwe grondwet. De huidige dateert van 1980, toen het land een dictatuur was onder Augusto Pinochet. Bij het protest vielen in totaal al 23 doden en meer dan 2.000 gewonden. Vijf overlijdens zijn toe te schrijven aan het optreden van de politie.

Bekijk ook: schokkende beelden: auto rijdt in op demonstranten in Chili

Een politieman achtervolgt demonstranten in Santiago de Chile.
REUTERS Een politieman achtervolgt demonstranten in Santiago de Chile.
Mensen beschermen zich tegen een waterkanon dat de politie heeft ingezet.
REUTERS Mensen beschermen zich tegen een waterkanon dat de politie heeft ingezet.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jo vandenberghe

    Net als in frankrijk kunnen ze eindelijk met wat geld over de brug komen.