Chicago zet zich schrap voor protesten nadat agent geweer leegschoot op zwarte tiener

De vrijgave van een video waarop te zien is hoe een blanke politieman zestien kogels afvuurt op de zwarte tiener Laquan McDonald, zet Chicago op scherp. Burgemeester Rahm Emanuel vreest voor nieuwe onlusten en heeft maatschappelijke vertegenwoordigers bij zich geroepen voor overleg.

Na afloop van de bijeenkomst, die gisteravond in Chicago plaatshad, zei dominee Corey Brooks uit de zwarte achterstandswijk Woodlawn tegen verzamelde journalisten: "Ik maak me grote zorgen over de razernij die onder de mensen leeft."

Collega Ira Acree, eveneens predikant in een mindere buurt, viel hem bij: "Veel mensen uit mijn gemeenschap voelen zich verraden. Zij zijn woedend, en protesten zijn onvermijdelijk." De mannen voegden hieraan toe dat ze denken dat ze weinig kunnen doen om de gemoederen te bedaren.

Vonk
De vrijgave van de video, zo vreest ook het stadsbestuur van Chicago, kan een vonk zijn die de explosieve situatie rond McDonald doet ontbranden. De tiener stierf op 20 oktober vorig jaar, nadat politieman Jason Van Dyke zijn geweer op hem leegschoot. Volgens Van Dyke bedreigde McDonald hem met een mes. De advocaat van de moeder van de jongen zegt echter dat op de video is te zien dat McDonald bij de politieman vandaan loopt op het moment dat hij onder schot wordt genomen.

De video is gemaakt met een camera in het dashboard van een patrouillewagen. Aanvankelijk weigerde de politie om de beelden vrij te geven. Een rechter heeft echter bepaald dat de beelden toegankelijk moeten zijn voor het publiek.

Op non-actief
De release van de video valt samen met het gerucht dat Van Dyke, die al ruim een jaar op non-actief staat, moord ten laste wordt gelegd. Een anonieme bron, die betrokken is bij het onderzoek naar de zaak, meldde dat aan Fox 32 News. Openbaar aanklager Anita Alvarez komt wellicht waarschijnlijk vandaag met deze eis naar buiten.

Burgemeester Emanuel heeft de schietpartij ondertussen al veroordeeld, meldde de Chicago Sun-Times. "Wat hij deed, was afschuwelijk. Deze politieman nam de wet in eigen hand. Hij beschaamde ons vertrouwen."

ap