Cheney waarschuwt tegen terugtrekking uit Irak

UNKNOWN

Gezien de bijna vierduizend doden aan Amerikaanse zijde en de miljarden dollars die de oorlog in Irak kost, is het zeer belangrijk dat de Amerikanen Irak niet verlaten voordat het karwei is geklaard en dat niet voortijdig op grote schaal troepen worden teruggetrokken. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft dit tijdens een onaangekondigd bezoek aan Irak nadrukkelijk gezegd.

"Succes troepenversterking"
Cheney, die een tiendaags bezoek aan het Midden-Oosten brengt, voerde het woord op een gezamenlijke persconferentie met de Amerikaanse ambassadeur in Irak, Ryan Crocker, en de hoogste Amerikaanse commandant in Irak, generaal David Petraeus. Cheney benadrukte het succes van de troepenversterking van dertigduizend man van vorig jaar, die volgens hem in twaalf tot vijftien maanden heeft geleid tot een 'dramatische afname van het geweld' in Irak. De Amerikaanse president George Bush besloot in januari 2007 meer militairen naar Irak te sturen in de hoop het toenemende geweld een halt toe te roepen.

"Terugtrekking vergissing"
Cheney zei dat het 'een grote vergissing' zou zijn om de stabiliteit die tot stand is gebracht nu door het terugtrekken van troepen in gevaar te brengen. En hij voegde hieraan toe: "Ik denk niet dat wij dat zullen doen."

Rapport
Petraeus en Crocker werken aan een rapport over de situatie in Irak voor het Congres, dat volgende maand moet worden behandeld. Petraeus zei zich bewust te zijn van de druk op de militairen en hun gezinnen en graag te willen besluiten tot terugtrekking, maar stelde tegelijkertijd dat terugtrekking alleen mogelijk is als de omstandigheden in Irak dat mogelijk maken.

Militaire bases bezoeken
Cheney landde op het internationale vliegveld van Bagdad en vloog vervolgens per helikopter naar de zwaarbeveiligde Groene Zone. Het was Cheney's derde bezoek als vice-president aan Irak, waar momenteel 160.000 man Amerikaanse troepen zijn gelegerd. Er werd bekendgemaakt dat Cheney de nacht in Irak zou doorbrengen en aangenomen wordt dat hij verschillende militaire bases in het land zal bezoeken, maar over zijn reisschema in Irak werd niets bekendgemaakt. Cheney zal verder bezoeken brengen aan Oman, Saudi Arabië, Israël, de Palestijnse gebieden en Turkije.

Explosies
Tijdens de aankomst van Cheney klonken verscheidene explosies in de stad, maar het was niet bekend of daarbij slachtoffers vielen en Cheney's leven kwam geen moment in gevaar. Cheney sprak in Irak ook met Iraakse regeringsfunctionarissen, zoals premier Nouri al-Maliki.

Regering nationale eenheid
De vice-president zou volgens zijn adviseurs het bezoek aan Irak gebruiken om bij Iraakse politici het belang van een regering van nationale eenheid te benadrukken. Een belangrijk struikelblok in het proces is de nog te bepalen verdeelsleutel voor de inkomsten uit olie tussen sjiieten, soennieten en Koerden. Ook kunnen de partijen het niet eens worden over de regels voor provinciale verkiezingen. (novum/vsv)