Cheney brengt onaangekondigd bezoek aan Irak

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney is vandaag voor een onaangekondigd bezoek in Irak aangekomen. Cheney is bezig aan een tiendaagse rondreis door het Midden-Oosten, die hem onder meer langs Oman, Saudi Arabië, Israël, de Palestijnse gebieden en Turkije voert.

Vanaf het vliegveld vloog Cheney per helikoper naar de beveiligde 'Groene Zone' in Bagdad, waar voor later op de dag overleg met Amerikaanse diplomaten en legerleiders en de Iraakse premier Nouri al-Maliki gepland stond. Tijdens zijn aankomst gonsde het geluid van een aantal explosies door de stad. Het is niet bekend of daarbij slachtoffers vielen. De explosies illustreren het feit dat, hoewel de Amerikanen het geweld in Irak hebben weten terug te dringen, de onderlinge verdeeldheid er nog niet is uitgebannen.

Nationale eenheid
Cheney zal volgens zijn adviseurs het bezoek aan Irak dan ook aanwenden om bij Iraakse politici het belang van een regering van nationale eenheid te benadrukken. Een belangrijk struikelblok in het proces is de nog te bepalen verdeelsleutel voor de inkomsten uit olie tussen sjiieten, soennieten en Koerden. Ook kunnen de partijen het niet eens worden over de regels voor provinciale verkiezingen.

Op de drempel van het vijfjarig bestaan van de Amerikaanse missie in Irak zal Cheney in de landen die hij aandoet naast andere onderwerpen ook de toekomst van Irak aansnijden. Terwijl in de Verenigde Staten de campagnes voor de presidentsverkiezingen en de teruglopende economie de Iraakse missie van de televisie hebben verdrongen, zijn er niettemin nog altijd 160.000 Amerikanen in Irak gelegerd en nadert het Amerikaanse dodental de vierduizend.

John McCain
Tegelijk met de vice-president brengt ook de grootste kanshebber voor de Republikeinse presidentsnominatie, senator John McCain, een bezoek aan Irak. McCain, die zich in zijn campagne een voorstander heeft getoond van de missie in Irak, benadrukte maandag in een gesprek met premier Nouri al-Maliki het belang van een gezamenlijk Amerikaans-Iraaks offensief in Mosul, naar verluidt het laatste stedelijke bolwerk van al-Qaida. McCain gaat komende week ook naar Israël, Frankrijk en Groot-Brittannië. (novum/sps)