Chef VN: "Totaal gebrek aan respect voor levens van burgers in Syrië"

Syrische jongen vlucht weg na een reeks aanvallen op een markt in Douma.
AFP Syrische jongen vlucht weg na een reeks aanvallen op een markt in Douma.
Het hoofd van humanitaire zaken bij de VN, Stephen O'Brian, zegt "geschokt" te zijn door de aanvallen tegen de Syrische burgers. Een dag eerder hadden de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad luchtaanvallen uitgevoerd op een rebellenbolwerk waarbij bijna honderd mensen het leven lieten.

O'Brian brengt voor het eerst een bezoek aan het land dat al meer dan vier jaar verscheurd is door een burgeroorlog. Op een persconferentie zei O'Brian vandaag dat hij "geschokt is door het totaal gebrek aan respect voor het leven van burgers in dit conflict". Verder liet O'Brian verstaan "ontzet te zijn over de informatie die hij krijgt over de luchtaanvallen in het hart van Douma, een belegerde wijk in de hoofdstad Damascus. Daarbij stierven tientallen mensen en raakten honderden anderen gewond."

De luchtmacht van Assad voerde gisteren een reeks luchtaanvallen uit op een populaire markt in de wijk Douma, die in handen is van de rebellen. Daarbij kwamen 96 mensen om het leven waarvan het merendeel burgers. Dit is een van de bloedigste aanvallen sinds de start van het conflict in maart 2011.

O'Brian, die zich op het moment van de aanvallen in Damascus bevond, deed een oproep aan alle strijdende partijen om "de burgers de beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren".