Che Guevara krijgt standbeeld in geboortestad op 80ste verjaardag

UNKNOWN

In zijn Argentijnse geboortestad Rosario is een vier meter hoof standbeeld onthuld van de in 1967 vermoorde revolutionair Ernesto 'Che' Guevara. Che zou zaterdag 80 jaar zijn geworden. Naar schatting 25.000 mensen woonden de viering bij. Zijn dochter Aleida, die aanwezig was tijdens de ceremonie, zei aan het nationale persagentschap Telam dat "het voorbeeld van Che in het dagelijks leven volgen belangrijker is dan de verjaardag".

Sleutels
Het bronzen beeld van de legendarische rebel, die in 1959 samen met Fidel Castro het Cubaanse regime van diktator Fulgencio Batista omver wierp, is van de hand van beeldhouwer Andrés Zerneri. Hij trok het op uit zowat 75.000 sleutels en andere bronzen voorwerpen, die de voorbije twee jaar door meer dan 15.000 mensen werden geschonken. Eind mei al was het beeld op een vrachtwagen door hoofdstad Buenos Aires gevoerd. Daarna werd het per schip naar Rosario gebracht. Het gaat om het eerste gedenkteken voor Che in zijn heimat.

Naar aanleiding van de 80ste verjaardig zijn 18.000 jonge Cubanen tot de Communistische Partij toegetreden. Volgens lokale media ging het om het hoogtepunt van de viering. (belga/jv)

UNKNOWN