Chavez: "VS geven leiders in Latijns-Amerika kanker"

Hugo Chavez naast de Argentijnse Cristina Kirchner.
REUTERS Hugo Chavez naast de Argentijnse Cristina Kirchner.
De Venezolaanse president Hugo Chavez staat bekend om zijn uitdagende uitspraken. Toen bekend raakte dat de Argentijnse presidente Christina Kirchner kanker heeft, kwam hij prompt tot de conclusie dat de Amerikanen misschien een manier gevonden hebben om de leiders op zijn continent kanker te bezorgen.

Chavez heeft zich dit jaar zelf laten opereren aan een tumor in zijn bekken. De Argentijnse Kirchner blijkt nu aan schildklierkanker te lijden en ze is daarmee niet de eerste Zuid-Amerikaanse leider waar recent kanker bij werd vastgesteld. Ook Fernando Lugo van Paraguay, Dilma Rousseff van Brazilië en de voormalige Braziliaanse leider Lula da Silva bleken onlangs ziek te zijn. Toeval? Chavez denkt natuurlijk van niet.

"Het zou best kunnen dat de Amerikanen een techniek ontwikkeld hebben om kanker te veroorzaken, zonder dat iemand ervan weet", zei hij tijdens een toespraak op televisie. "Ik weet het niet, ik probeer maar een verklaring te vinden." Chavez waarschuwt dan ook andere leiders waarmee hij goed bevriend is, zoals de Boliviaanse president Evo Morales. "We zullen goed op Evo moeten letten. Zorg voor Evo!", zei hij.

Samen met Fidel Castro van Cuba is Chavez één van de grootste tegenstanders van de VS. "Fidel zei me altijd dat ik moest opletten. Deze mensen hebben de technologie ontwikkeld. Je bent erg onoplettend. Let op wat je eet, wat ze je geven om te eten... een kleine naald en ze kunnen alles inspuiten", besloot Chavez. (gb)

EPA
REUTERS