Chauffeur kaapt schoolbus vol kinderen en steekt voertuig in brand: justitie onderzoekt mogelijk terroristisch motief

EPA
In Milaan heeft een 47-jarige buschauffeur een schoolbus met 51 kinderen gekaapt en het voertuig vervolgens in brand gestoken. Volgens Italiaanse media werden 23 kinderen naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen. De openbare aanklager onderzoekt een mogelijk terroristisch motief. Zo riep de dader dat “de doden in het Middellandse Zeegebied moeten stoppen”.

De chauffeur was met een vijftigtal kinderen na een uitstap terug op weg naar school toen hij plots een andere weg nam. Hij zou de kinderen aan boord hebben verteld dat ze naar Linate reden, een internationale luchthaven in Milaan, en voegde eraan toe: “Niemand komt hier levend uit.”

Minstens één leerling op de bus slaagde er daarna in om zijn ouders in te lichten via zijn smartphone. Zij waarschuwden op hun beurt de politie, die blokkades opwierp op de route naar de luchthaven.

Brand

Volgens politiecommissaris Luca De Marchis werd de bus net buiten Milaan tegengehouden, na een rit van ongeveer veertig minuten. Op het moment dat de bus een eerste keer tot stilstand kwam, kon een deel van de kinderen al ontsnappen. De chauffeur probeerde nog te vluchten, maar reed zich uiteindelijk klem tegen de vangrail en haalde een aansteker en een bidon brandstof boven. Terwijl de agenten de achterdeur van de bus openbraken om de overgebleven passagiers te evacueren, stak hij het voertuig in brand.

De kinderen konden snel ontkomen door de achterdeur en kwamen er zonder ernstige verwondingen vanaf. Wel belandden 23 kinderen met lichte verwondingen in het ziekenhuis. Volgens de krant La Repubblica hebben de kinderen blauwe plekken opgelopen. Sommigen hebben ook de symptomen van een beginnende rookvergiftiging.

Ook de chauffeur zelf kon tijdig uitstappen. De bus werd volledig vernield door de vlammen.

Immigratiebeleid

De buschauffeur werd meteen na het incident gearresteerd. Het gaat om Ousseynou S., een 47-jarige Italiaan van Senegalese afkomst. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini mocht de man echter nooit een toelating krijgen voor het besturen van een schoolbus, omdat hij bij het gerecht bekend was voor dronken rijden en seksueel geweld. 

Hij riskeert een aanklacht voor ontvoering en poging tot massamoord, zei politiecommandant Luca De Marchis aan het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA. Volgens Alberto Nobili, de procureur van Milaan, onderzoekt men ook de mogelijkheid van een terroristisch motief.

Aan Ansa vertelde een leerkracht van de school ook dat de man mogelijk wilde protesteren tegen het immigratiebeleid in Italië. “Ik wil er een einde aan maken, de doden in het Middellandse Zeegebied moeten stoppen”, riep de chauffeur volgens getuigen toen hij werd ingerekend.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

AP
EPA
EPA
EPA
EPA37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  @Katrien Weyn "Om te protesteren tegen mensen die verdrinken in de zee" Ik las 'de doden in het Middellandse Zeegebied moeten stoppen' , "het Middellandse Zeegebied", dat zijn o.a. de landen Syrië, Libië, Libanon, Israël, Egypte, Tunesië, Algerije, Marokko,...

 • annie smith

  Meer en meer wordt duidelijk dat we onvolledig en zelfs verkeerd geïnformeerd worden op onze openbare zender. Ze beseffen nog altijd niet dat de Vlaming niet dom is en ook andere bronnen heeft en dat ze op die manier mensen boos maken. En dan schrikken ze van verkiezingsuitslagen, ze leren het niet en ik weet niet hoe die mensen in de Raad van Bestuur dit allemaal laten gebeuren.

 • Katrien Weyn

  Om te protesteren tegen mensen die verdrinken in de zee, ga ik nu 51 kinderen proberen te vermoorden. Wat een redenering.....

 • Rudi Goossens

  Men moet het nog onderzoeken..... :-( :-( :-(

 • annie smith

  En niets hierover in het journaal op de VRT gisterenavond, aanslag op kinderen in Europees land, niet belangrijk.