Charlotte (25) is verslaafd aan sigaretten en stapt naar de rechter tegen tabaksindustrie

Rookverslaafde Charlotte Pelt (25) doet aangifte tegen de tabaksindustrie.
Shody Careman Rookverslaafde Charlotte Pelt (25) doet aangifte tegen de tabaksindustrie.
In Nederland heeft de 25-jarige Charlotte Pelt aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie wegens zware mishandeling. Het is voor het eerst dat een gezonde roker aangifte doet tegen de tabaksindustrie. Charlotte is al tien jaar verslaafd en vindt dat dus níet haar eigen schuld. "Verslaving is een ziekte", zegt ze.

De 25-jarige Charlotte Pelt is in Nederland de volgende die aangifte doet tegen de vier grote tabaksproducenten bij onze noorderburen, wegens zware mishandeling. Eerder waren er onder meer KWF Kankerbestrijding en de ernstig zieke longpatiënten Anne Marie van Veen en Lia Breed.

"Ik vind het niet mijn schuld dat ik verslaafd ben," zegt de studente rechtsgeleerdheid. "Als je jong bent, ben je helemaal niet bezig met de gevolgen van wat je doet. Ik ben op een schoolfeest begonnen, toen was ik 14 of zo. Veel oudere leerlingen rookten al. Vanaf mijn 15de begon ik echt regelmatig te roken. Pas jaren later kom je erachter dat mensen longkanker krijgen en waardoor. Toen rookte ik al jaren. Dat is wat de rookindustrie wil: jonge mensen verslaafd maken. Om geld te verdienen. Dat is zo naar. Ik hoop dat meer gewone rokers gaan inzien wat ze is aangedaan."

De op handen zijde strafzaak draait om het feit dat de tabaksindustrie bewust mensen verslaafd zou willen maken. Dat gebeurt via de 'sjoemelsigaret’. In alledaagse sigaretten zitten kleine gaatjes die ervoor moeten zorgen dat de roker minder schadelijke stoffen inhaleert. Onderzoek heeft uitgewezen dat rokers met hun mond en lippen de gaatjes deels afsluiten en daardoor juist meer nicotine krijgen dan is toegestaan.

Pas jaren later kom je erachter dat mensen longkanker krijgen en waardoor

Charlotte Pelt

Omdat tabaksproducenten dit al jaren weten, worden zij voor de rechter gesleept. "De gezondheid schade toebrengen staat in de wet als mishandeling," zegt advocaat Bénédicte Ficq die alle aangevers tegen de tabaksindustrie bijstaat. Ficq  wijst erop dat Amerikaanse tabaksproducenten sinds kort verplicht zijn advertenties te plaatsen waarin zij toegeven opzettelijk mensen verslaafd te willen maken aan tabak.

Smerig

"Volgens deskundigen zijn de kenmerken van een verslaving dezelfde als die van een ziekte", zegt Ficq. "Charlotte Pelt is dus niet gezond want ze is verslaafd. Rokers geven dat zelf zelden toe. Daarom is haar aangifte heel opmerkelijk. Rokers gaan meestal mee in de riedel van de tabaksindustrie dat roken je eigen keus is en dat je kan stoppen wanneer je wil."

Met dat laatste worstelt Charlotte Pelt al jaren. De sigaret is een vast ritueel in haar leven geworden. ’s Ochtends wakker worden met koffie ‘en een peuk’. Wachten op het station ‘met een peuk’. Lopen naar de universiteit ‘met een peuk’. "Ik baal er van. Je wéét dat het smerig is en dat het je niks brengt. Ik bedoel: van een drankje word je nog aangeschoten en van een blowtje word je high, maar van een sigaret…? Ik denk zelfs nu als ik met jou praat, dat ik kan stoppen wanneer ik wil, maar ik kom er niet vanaf."

Het Openbaar Ministerie bestudeert al meer dan een jaar de mogelijkheden om daadwerkelijk tot vervolging over te gaan. Hoewel er met name in Amerika genoeg rechtszaken over schadeclaims tegen tabaksproducenten zijn geweest, zou Nederland het eerste land zijn waar tabaksproducenten strafrechtelijk worden vervolgd. 
187 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • medard albrechts

  en denken jullie nu echt, dat de buitenlucht nog zo gezond is, kerosine van de duizenden vliegtuigen die dagelijks rondvliegen, mastodonten van vervuilende oceaan container schepen, die er honderd duizenden tonnen diesel doorjagen om van china naar hier te komen, de miljarden vervuilende wagens die dagelijks rond rijden dus alles op het roken steken vind ik er een beetje over in deze tijd, you must see the global picture van de vervuiling die men elke dag inademt.

 • medard albrechts

  alle middelen zijn goed om geld op de rekening te krijgen, in de eerste plaats beginnen met roken doe je zelf, en je maakt zelf uit of je ermee door wilt gaan, so what's the problem with that chick??

 • Bob VERSCHUEREN

  hahaha, een van de beste moppen die ik de laatste tijd heb gelezen ! Wat een trien is dat seg !

 • Giwdul Reobv

  Ik denk dat ze verslaafd is aan geld maar er niet voor wilt werken. Ziek zijn is geen schande, er niets aan willen doen is misdadig.

 • Manten Kalle

  Dan kunnen we bij ongevallen met de wagen en positief blazen misschien ook de alcoholindustrie voor het gerecht dagen ? Dat zou pas leuk worden. Onnozele onverantwoordelijke trien.