Charlie-Hebdo krijgt weer vrijspraak in zaak-spotprenten

Het Franse satirische weekblad Charlie-Hebdo is vandaag in hoger beroep wederom vrijgesproken in de zaak die door Franse moslimorganisaties was aangespannen wegens het publiceren van spotprenten van de profeet Mohammed, nu ruim twee jaar geleden. De prenten, die voor het eerst in een Deense krant verschenen en daarna in verscheidene westerse kranten en bladen, leidden in de moslimwereld tot grote woede en tot gewelddadige reacties.

Tweede keer
Charlie-Hebdo en de hoofdredacteur van het blad, Philippe Val, werden vorig jaar ook al vrijgesproken. De Moskee van Parijs en de Unie van Islamitische Organisaties die hen voor de rechter hadden gesleept, gingen tegen de vrijspraak in beroep. Volgens hen hebben het tijdschrift en de hoofdredacteur een groep mensen vanwege hun religie publiekelijk geschoffeerd. Op die overtreding staat een maximumcelstraf van zes maanden en een boete tot 22.000 euro.

Mensen niet geviseerd
De rechtbank die de beroepszaak behandelde oordeelde net als de rechtbank die vorig jaar uitspraak deed, dat de publicatie van de spotprenten binnen het recht op vrije meningsuiting valt. Val heeft eerder al verklaard dat de tekeningen de draak steken met ideeën en niet met mensen. In Frankrijk wonen vijf miljoen moslims, de grootste populatie moslims van West-Europa. (novum/sd)

Philippe Val met zijn magazine.
UNKNOWN Philippe Val met zijn magazine.