Charles Michel wil vertrouwen onder Europese regeringsleiders aanzwengelen met nieuwe werkmethode

Charles Michel bracht vandaag een voorbereidend bezoek aan Emmanuel Macron.
AFP Charles Michel bracht vandaag een voorbereidend bezoek aan Emmanuel Macron.
Voorzitter Charles Michel gaat de staatshoofden en regeringsleiders op de Europese top van donderdag en vrijdag een nieuwe werkmethode voorstellen. Met meer "politieke voorbereiding" en "strategische debatten" wil hij het vertrouwen onder de leiders van de lidstaten aanzwengelen.

"Ik ga voorstellen om te proberen een werkmethode te hanteren die ons kan helpen om stappen vooruit te zetten", zo verklaarde Michel vandaag in Parijs, waar hij een voorbereidend bezoek bracht aan de Franse president Emmanuel Macron. 

Meer "politieke voorbereiding" en meer "strategische debatten" moeten volgens Michel het wederzijdse vertrouwen versterken tussen de leiders, "en dus tussen de verschillende bevolkingen die samen de Europese Unie vormen". Daarnaast wil hij dat de leiders van naderbij opvolgen hoe hun beslissingen op het terrein worden uitgevoerd. "Beslissingen aankondigen is niet voldoende, we moeten ook verzekeren dat ze worden vertaald in de Europese realiteit."

Michel is sinds 1 december voorzitter van de Europese Raad, de instelling van de Europese Unie waarin de staatshoofden en regeringsleiders zetelen. Donderdag en vrijdag leidt de Belgische oud-premier zijn eerste Europese top. De toekomst van het klimaatbeleid, de Europese meerjarenbegroting, de versterking van de eurozone en de brexitonderhandelingen vormen de voornaamste thema's.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Als hij dezelfde werkwijze toepast als hier in België. Hou je dan maar vast !!!

 • Rik Connaerdt

  De staats- en regeringsleiders mogen één zaak niet doen: er op vertrouwen dat de werkwijze van Charles Michel de juiste is.

 • Luc de Wolf

  Hij had dat beter als eerste minister an België gedaan ipv zijn functie te gebruiken als springplank voor een topjob in Europa

 • Fons Dewaele

  Bulens koen, raar, zoveel oude voertuigen zie ik hier in Duitsland niet rondrijden. De oudere voertuigen mogen mml in geen enkele stad nog binnen. Dus hierzie jou Theorie maar duidelijk.

 • bulens koen

  Dan hoop ik dat alle landen evenveel hun best doen qua klimaat, al eens bekeken hoeveel oude auto's er rondrijden in Frankrijk, Duitsland enz... Binnenkort worden alle steden alleen voor de rijken, zoals nu al in knokke, niet iedereen kan een nieuwe wagen aanschaffen !! Belgie wil bij de elites horen, maar met al hun veranderingen zijn ze nog steeds bij de slechte landen qua klimaat, dus... onbekwame mensen in de wetstraat !!