Chaos in Witte Huis door woedeaanvallen Trump: "Hij is veranderd in snelkookpan die voortdurend ontploft"

afp
Volgens naaste medewerkers valt met Trump geen land te bezeilen. De Amerikaanse president is kwaad en gefrustreerd omdat de kritiek op zijn beleid alsmaar toeneemt. Hij slaat wild om zich heen en heeft quasi alle bruggen verbrand. Volgens medewerkers in het Witte Huis is hij veranderd in een "snelkookpan die voortdurend ontploft".

De steenrijke zakenman is boos op functionarissen die hij heeft benoemd. Hij heeft genoeg van de kritiek over zijn aanpak van de crisis in Puerto Rico. Hij is furieus over de commentaren van Republikein Bob Corker als zou hij het land regelrecht naar Wereldoorlog III leiden.

En die frustratie blijft niet zonder gevolgen. Trump heeft fors uitgehaald naar zijn naaste medewerkers en politieke bruggen verbrand.

Zijn band met stafchef John Kelly, de voormalige generaal die nochtans was aangesteld om komaf te maken met de chaos in het Witte Huis, zou "onherstelbaar" beschadigd zijn.

reuters

"Het verbaast me allemaal niet", zegt Christina Geer, professor politieke wetenschappen van de Fordham universiteit in New York. "Hij heeft nog nooit met anderen moeten samenwerken; hij is altijd de 'koning' geweest."

Ze vervolgt: "Hij lijkt niet te begrijpen dat hij ten dienste staat van het volk en dat de mensen die voor hem werken er net zijn om hem te helpen."

Volgens de Washington Post heeft Trump de afgelopen dagen voortdurend woede-uitbarstingen gehad. Een vertrouweling van de president vertelde aan de krant dat hij Trump vergeleek met een "fluitende theepot". Hij voegde daaraan toe dat wanneer de president onvoldoende stoom aflaat dat hij dan "verandert in een snelkookpan die ontploft".

Het is aan stafchef Kelly om hiermee om te gaan en de plooien opnieuw glad te strijken. Maar de slechte sfeer in het Witte Huis heeft al zijn tol geëist en laat Kelly niet onberoerd.

afp

Vorige maand zou de president zijn stafchef ongemeen stevig de mantel hebben uitgeveegd. Zo'n forse veeg uit de pan had voormalige generaal naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt tijdens zijn 35 jaar dienst in het Amerikaanse leger. Dochter Ivanka, schoonzoon Jared Kushner en Trump zelf proberen de autoriteit van Kelly voortdurend te ondermijnen.

Tijdens recente persconferenties werd Kelly dan ook gefotografeerd met een bedrukte gelaatsuitdrukking. Volgens Vanity Fair is hun werkrelatie onherstelbaar beschadigd. Zaterdag probeerde Trump nog de meubelen te redden door zijn stafchef publiekelijk te prijzen: "Hij is geweldig goed bezig en hij vertelde me dat hij heel veel van zijn job houdt ...". Maar voor hoelang nog?
83 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Annelies Vandenbroeck

  Jaja, ze oogsten wat ze gezaaid hebben die Amerikanen. Dat ze nu maar 4 jaar op de blaren zitten en dan hem domweg terug herverkiezen.

 • rik vandesteene

  Trump & Kim, 2 mannen met gevaarlijk speelgoed en al even zot en kinderachtige bedoelingen. Een brandend lont dat steeds verder op brand. Wacht maar eens tot het lont opgebrand zal zijn en dan zullen we eens zien hoe het staat met de economie en al de verdere miserie.En wie zal het weer mogen bekopen..de gewoonte man met de pet zal het wel weer voelen in zijne portemonee.

 • Lilianne Van Neylen

  En toch zijn er zowaar hier nog mensen die denken dat die man echt capaciteiten heeft. Het zal dus allemaal aan die 22 ex- medewerkers liggen en niet aan hem. Die dit gedrag en uitlatingen en lichaamstaal normaal vinden, moeten dringend eens wat gaan bijstuderen!

 • Phyllis Santucha Wind

  A good commander is benevolent and unconcerned with fame. ~ Sun Tzu

 • Geert Vaelen

  die vent had al lang op pensioen moeten zijn. zijn die Amerikanen nu trost op de president waar ze op gestemd hebben? de hele wereld lacht ermee, met z'n woede-aanvallen en tegelijk zijn ze bang wat hij met de macht van het presidentschap allemaal kan doen. ofwel ontploft ie binnenkort helemaal, ofwel neemt hij ontslag omdat hij het niet meer aankan, ofwel lanceert ie een kernbom.