Chaos en risico zijn te groot: Joshua Tree National Park gaat dan toch dicht door shutdown

AFP
Het bekende nationale park Joshua Tree in Californië sluit vanaf donderdag dan toch de deuren voor bezoekers. Het park bleef tot nu toe open tijdens de shutdown, hoewel er door de lamlegging van de overheid bijna geen enkele controle op de bezoekers was.

De afgelopen weken ontstonden in heel wat nationale parken chaotische toestanden door de shutdown. De parken bleven wel open, maar zonder veel controle of onderhoud door de parkwachters. Bezoekers konden zonder een ticket te betalen binnenrijden, maar vuilnisbakken werden niet geledigd, toiletten niet proper gemaakt, en bermen en picknickplekken niet opgeruimd. Vrijwilligers probeerden met man en macht te helpen waar ze konden, maar stonden zo goed als machteloos. 

Nationale parken sluiten normaal gezien wanneer de federale overheid dichtgaat door een shutdown, maar president Trump besliste daar anders over. Volgens nieuwe regels blijven de parken open voor bezoekers. Toch beslist alvast Joshua Tree National Park door de overlast nu toch tijdelijk de deuren te sluiten. Medewerkers zullen zo snel mogelijk het noodzakelijke onderhoud uitvoeren, ook al worden ze daar niet voor betaald. Eens de meest dringende werkzaamheden achter de rug zijn, gaat het park opnieuw open.

“Terwijl de grote meerderheid van de bezoekers het park op een verantwoorde manier betreden, zijn er incidenten geweest waarbij er bijvoorbeeld nieuwe paden zijn gecreëerd door bestuurders en waarbij boe=men zijn vernietigd. Die incidenten hebben de sluiting versneld”, klinkt het in een mededeling. 

Eerder deze week beperkte ook Yosemite National Park de toegang tot een aantal gebieden en paden. 

President Trump spreekt om 3 uur vannacht Belgische tijd de natie live toe vanuit het Witte Huis.

Vrijwilligers ruimden de afgelopen dagen de rommel op in verschillende nationale parken.
REUTERS Vrijwilligers ruimden de afgelopen dagen de rommel op in verschillende nationale parken.
AFP
AFP2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Febe Chapin

    Amai, is dat nog steeds bezig? Muur of record?

  • van meerhaeghe patrick

    het is begonnen de afgang van trump yes